Cultura

Cum sa iei doua Nobeluri fara bac, scriind si articole stiintifice gresite! Povestea impresionanta a savantului care consuma cantitati enorme de vitamina C!

Hibridizarea orbitalilor atomici, legatura covalenta, teoria cuantica a legaturii chimice, dar si structura secundara si tertiara a proteinelor sunt subiectele care au revolutionat chimia si au dat nenumarate dureri de cap deopotriva profesorilor si elevilor de liceu, iar responsabil pentru acestea este un singur om: Linus Pauling, scrie fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Savant neobisnuit de curajos in promovarea ideilor noi, in palmaresul caruia numarul marilor descoperiri nu este egalat decat de numarul erorilor monumentale si a controverselor pe care le-a generat. Sigurul om din istorie laureat cu doua premii Nobel individuale (1954 – chimie si 1962 – pace), Pauling provine din familia unui farmacist original: clientii plateau doar daca, in urma tratamentului cumparat, se faceau bine! Ideea nu a fost inspirata, familia tanarului Linus fiind nevoita sa traiasca o perioada din ajutoarele bunicilor. Orfan de tata la 9 ani, Linus isi continua studiile, contrar cererilor repetate ale mamei de a deveni intretinatorul familiei. in pofida spiritului sau studios, nu a obtinut bacalaureatul: a refuzat sa urmeze cursurile de « civism », considerand cartile citite ca fiind suficiente. Totusi, in 1963, la 62 de ani si dupa doua premii Nobel, administratia liceului a considerat ca, de-acum, Pauling are un simt civic suficient pentru a-i conferi bacalaureatul!

La 24 de ani, Pauling devine doctor in chimie, titlu acordat de atunci nou infiintatul « California Institute of Technology » sau Caltech. Institutie care azi are in palmares 31 de laureati Nobel! Obisnuit de rigorile vietii sa obtina ceva « din piatra seaca », la Caltech Linus Pauling a studiat… cristalele (forma ceva mai organizata decat pietrele) prin difractia razelor X. in acelasi timp si-a creat stilul care avea sa-i fie reprosat intreaga sa cariera: utilizarea (zice-se exagerata) a intuitiei in explicarea unor fenomene, intuitie uneori pornita de la date experimentale neconcludente. Intuitia lui Pauling era, insa, geniala!

Marile sale contributii la stiinta mondiala incep dupa o perioada petrecuta la Universitatea din München unde, in 1927, utilizeaza teoria cuantica pentru interpretarea legaturii chimice. Idee revolutionara pentru perioada respectiva dar si o sursa de conflict cu W.L. Bragg (el insusi laureat Nobel la 25 de ani, cel mai tanar din istorie!) care il acuza pe Pauling de furt intelectual. Acuzatie viguros respinsa de acesta din urma. Se intoarce la Caltech unde, in 1931, revolutioneaza intelegerea structurii moleculare publicand « Natura legaturii chimice ». Pauling nu se opreste aici : lasa de o parte chimia teoretica si studiaza biologia moleculara: observa ca hemoglobina prezenta in sangele din vene si cea prezenta in sangele din artere au proprietati magnetice diferite, ceea ce il duce la elucidarea mecanismului de absorbtie a oxigenul in sange si la elaborarea primei explicatii la nivel molecular pentru o forma a anemiei. in 1948, la Oxford, este tintuit la pat de o nefrita. Plictisit, se joaca cu structuri chimice improvizate din hartie si descopera o parte insemnata din structura proteinelor: elicea alfa, asemanatoare unui resort molecular. in anii 50, sub auspiciile McCarthysmului, Pauling este acuzat in SUA de activitati comuniste, motiv pentru care ii este refuzat dreptul la calatorie in strainatate. in concurenta acerba cu un grup de cercetatori britanici Pauling propune la repezeala o structura total eronata a ADN-ului. Pentru ca, datorita interdictiei de a calatori, nu a avut acces la ultimele date obtinute de Rosalind Franklin, la… Londra.

in timpul celui de-al doilea razboi mondial Pauling este deja un fervent activist: nu lucreaza la proiectul bombei atomice si combate internarea in lagare a americanilor de origine japoneza. In anii 60, extrem de ingrijorat de actiunea radiatiilor nucleare asupra sanatatii, initiaza si depune la ONU o petitie semnata de peste 11 000 oameni de stiinta care se opun experientelor atomice. Trimite telegrame violent-dojenitoare lui Hrusciov si Kennedy. Lui Kennedy ii scrie: “Veti da intr-adevar ordine care va vor face sa intrati in istorie drept cel mai imoral om al tuturor timpurilor si unul dintre cei mai mari inamici ai rasei umane? » Pentru activitatile sale anti-nucleare primeste premiul Nobel pentru pace in 1962 iar in curand dupa aceea SUA, URSS si Marea Britanie incep discutiile privitoare la interzicerea testelor nucleare. Invitat de Kennedy la un bal organizat in onoarea laureatilor Nobel americani, Pauling genereaza o noua controversa: participa la o manifestatie pacifista in fata Casei Albe. Amenintat cu arestarea, prezinta invitatia prezidentiala si, in loc de postul de politie ajunge… la bal.

O ultima tentativa in stiinta este insa un esec: in anii 70 Pauling propune consumarea de « mega-doze de vitamina C » pentru prevenirea cancerului si a gripei. Experimenteaza pe propria-i persoana, dar treptat teoriile sale asupra efectului vitaminei C sunt infirmate. Cert este insa ca Pauling, consumand enorme cantitati de vitamina C, s-a stins din viata la 93 de ani, in 1994.

Sursa: Daniel Funeriu

Ultimele stiri

To Top