Premiera filmului Dansul Soarelui! Documentarul de Cornel Gheorghita se vede la Muzeul taranului roman, iar intrarea este libera!

Premiera filmului Dansul Soarelui, documentar de Cornel Gheorghita, va avea loc la Muzeul taranului Roman, vineri, 6 octombrie, la ora 18.00.

Selectat in festivaluri, precum Festival des Films du Monde Montreal 2017, CINEMED – Montpellier, etc. Dansul Soarelui este un documentar despre obiceiul Calusului precum si desacralizarea acestui dans stravechi. Urmarit in circumstantele istoriei actuale, intr-o maniera directa, naturalista, Calusul devine pe parcursul filmului o secventa de antropologie visuala moderna, surprinzand relatia omului contemporan cu trecutul si mostenirea sa etnica.

Loading...

Mircea Eliade, in lucrarea sa, Istoria Ideilor si Credintelor Religioase, scria despre dansul Calusului: in mod traditional, dansul se executa in saptamana de dinaintea Rusaliilor si are scop cathartic, tamaduitor…

In timpul echinoxului de primavara, Cavalerul Trac murea si renastea. El a fost reprezentat sub doua forme rivale : Zeul Cabalin care se incarna in om, si Omul care se deghiza in Cal. Acesta, numit calusar, alungau spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual, care dramatizeaza opoziţia intre Soare si Luna, Bine si Rau, Cunoscut si Necunoscut. Calusul se mai practica inca si astazi in ziua de Rusalii. Din 2008 el face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

Corneliu Gheorghita, regizor scenarist producator, este profesor la Universitatea – Toulouse (facultatea de film) autorul filmelor de lung metraj fictiune : Europolis (2010), Cripta (2014), precum si documentare Mascarade 2002, Fanfaron, Fanfaron 2007, filme selectate in numeroase festivaluri internationale si difuzate pe posturile de televiziune tot internationale.

 

Loading...
spre