La prima vedere, cei mai multi controlori RATB pot fi usor identificati dupa tinuta vestimentara. Insa, atentie, acesta nu este neaparat un criteriu pentru ca exista si controlori care efectueaza verificari in mijloacele de transport si in tinuta civila.

„Tinuta vestimentara a agentilor de control se bazeaza pe culori sobre. Acestia poarta pantaloni sau fuste, dupa caz, bleumarin sau gri si/sau sacou in acelasi ton, precum si camasa alba”, a declarat seful serviciului de relatii publice, Brindusa Raeceanu.

Cum arata o delegatie autentica a unui controlor RATB

In plus, agentii de control imputerniciti sa constate si sa sanctioneze contraventiile din mijloacele de transport in comun se legitimeaza cu delegatie si insigna.

„Delegatia contine fotografia, functia si numarul de serviciu. Numarul delegatiei coincide cu numarul de pe insigna ce poarta sigla regiei si functia salariatului in cauza”, a explicat reprezentanta RATB.

In cazul in care un calator are suspiciuni legate de autenticitatea delegatiei sau a insignei, trebuie sa fie atent la cateva semne particulare ale acestora.

„Delegatia unui controlor RATB este confectionata dintr-un material similar cu cel al cardurilor si are aplicat un timbru securizat. In cazul in care delegatia prezentata este din carton si nu are timbrul securizat, inseamna ca este falsa. Insigna este fabricata din metal, iar numarul de serviciu al salariatului, mentionat pe delegatie, trebuie sa coincida cu cel inscriptionat pe insigna”, a mai spus Brindusa Raeceanu.

In afara codului vestimentar si a delegatiei si insignei, echipele de control mai au in dotare si echipamente electronice, necesare pentru verificarea valabilitatii cardurilor de calatorie.

 

 

Controlorii RATB nu sunt imputerniciti sa perchezitioneze calatorii

In cazul in care, in urma unui control in mijloacele de transport, un pasager este prins fara cardul de calatorie, controlorii vor intocmi procesele verbale de constatate, tot in mijloacele de transport, iar pasagerul trebuie sa ramana in vehicul pana la finalizarea acestora. Exista situatii cand controlorii cer pasagerilor fara bilet sa le permita sa le verifice gentile sau buzunarele de la haine, pentru a se convinge dac au sau nu un buletinul de identitate.

Brindusa Raeceanu a explicat ca „agentii de control nu sunt imputerniciti sa perchezitioneze calatorii insa, in conformitate cu art. 14 din HCGMB nr. 156/2001, contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. In cazul in care contravenientul refuza sa se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiteri sau subofiteri de politie, ori la cele mai apropiate sectii de politie”.

Unde se fac reclamatii in cazul in care exista suspiciuni legate de autenticitatea controlorilor RATB

In situatiile in care calatorii au suspiciuni in legatura cu identitatea controlorilor RATB sau vor sa reclame probleme de comportament ale acestora, pot depune sesizari formulate in scris, la sediul Directiei Generale RATB sau al Departamentului Comercial RATB. De asemenea, sesizarile pot fi transmise catre RATB prin posta, ori prin posta electronica la adresele de e-mail [email protected] sau [email protected]

In plus, petitiile se pot transmite si completand formularul existent pe site-ul oficial al Regiei: http://www.ratb.ro/sesizari.php.

In urma inregistrarii sesizarilor care contin suspiciuni referitoare la autenticitatea agentilor de control, petentii sunt invitati la Serviciul Comercial RATB, unde pot consulta albumele cu fotografiile tuturor salariatilor ce desfasoara activitate de control, in vederea identificarii celor reclamati, precum si a furnizarii de amanunte legate de incidentul petrecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.