Acasă Life Dezvoltare Personala Cum poti recunoaste un sociopat in viata ta? Ce impact are asupra...

Cum poti recunoaste un sociopat in viata ta? Ce impact are asupra ta…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cum poti recunoaste un sociopat in viata ta? Ai putea fi surprins, dar oricine poate fi unul. Acesti oameni sunt mult mai multi decat ai crede. Ai intalnit vreodata pe cineva care te-a uimit pentru ca era incredibil de intens, de spontan si parea sa aiba cea mai uimitoare viata? Cu toate acestea, la cateva luni dupa aceea, ai aflat ca ceva nu este in regula cu el? Probabil ai cunoscut un sociopat.

Sociopatia este o tulbuare antisociala caracterizata printr-o absenta absoluta a respectului moral pentru regulile si limitele societatii.

Clinica Mayo defineste sociopatia ca fiind o conditie mentala in care o persoana ignora binele si raul, precum si drepturile si sentimentele celorlalti. Cei care sufera de personalitatea antisociala au tendinta de antagoniza, de a manipula sau de a-i trata pe ceilalti cu asprime sau cu o indiferenta dureroasa. Acestia nu arata vina sau remuscari pentru comportamentul lor.

Potrivit psihologului de la Harvard Dr. Martha Stout, aproximativ unul din fiecare 25 de americani este sociopat, iar asta inseamna ca sunt mult mai intalniti decat ai crede. Dar cum putem recunoaste un sociopat? Ca in cazul oricarei tulburari psihice, exista semne particulare care dezvaluie o tendinta spre sociopatie.

Iata cum poti recunaoste un sociopat, in functie de cele mai comune caracteristici ale acestei tulburari de personalitate:

#1. Extrem de fermecatori

Prima data cand intalnesti un sociopat, daca va crede ca ii poti fi de folos, va fi extrem de fermecator.  Sociopatii tind sa aiba o aura in jurul lor de care oamenii sunt atrasi. Acestia sunt sufletul petrecerii, plini de carisma si tind sa se afle in centrul atentiei. De fapt, natura lor fermecatoare este motivul pentru care i-ai observat in primul rand.

#2. Foarte inteligenti

Sociopatii au tendinta de a puncta foarte mult la testele de inteligenta si par a fi versati intr-o multime de subiecte. Este foarte rar sa intalnesti un sociopat care nu este inteligent, deoarece trebuie sa fie inteligenti pentru a manipula oamenii. Ei se folosesc de IQ-ul lor ridicat pentru a-i depasi mental pe ceilalti si pentru a mentine puterea asupra lor.

#3. Intensi si spontani

Unul dintre lucrurile care atrag oamenii catre sociopati este viata lor aparent uimitoare. Intotdeauna incearca lucruri noi si interesante si nu tin cont de limitele si de regulile societatii. Multe dintre exploatarile lor sunt riscante si periculoase si par a fi neinfricati de ceilalti.

#4. Mincinosi compulsivi

Cum poti recunoaste un sociopat? Cauta un mincinos. Un sociopat iti va spune cele mai scandaloase povesti despre ei insisi si despre vietile lor si la inceput, datorita naturii lor fermecatoare, probabil ii vei crede. Ei vor exagera realizarile lor si vor minti de dragul minciunii. Ei devin deliranti daca sunt confruntati cu adevarul si pot ajunge sa creada in propriile lor minciuni. Un exemplu faimos este Charles Manson, criminalul sociopat, care a spus atunci cand intrebat despre crimele comise “Nu am ucis niciodata pe nimeni! Nu trebuie sa omor pe nimeni!”

#5. Manipulare

De ce mint sociopatii? Pentu a te manipula. Pentru un sociopat, singurul motiv pentru care te afli in viata lor este ca vor ceva de la tine. Ei manipuleaza cu scopul de a avea putere asupra ta. Poate ca ii amuzi sau poate ca li se pare amuzant sa se joace cu mintea ta sau pentru ca obtin o anume valoare din partea ta.

#6. Lipsa remuscarii sau a empatiei

Iti amintesti replica faimoasa din Terminator atunci cand Reese ii explica lui Sarah Connor ca terminatorul “nu simte mila sau remuscare”? Ai putea spune acelasi lucru si despre sociopati. Acestia pur si simplu nu inteleg cu actiunile lor ii afecteaza pe cei din jurul lor. Acestia vad consecintele, dar pur si simplu nu le pasa. Deoarece sunt incapabili sa simta aceste emotii, le permite acestora sa urmareasca orice scop, in orice maniera, fara sa se gandeasca de doua ori la asta.

#7. Incapabili de dragoste

Un sociopat nu poate sa se indragosteasca, nu stie cum si in plus, ce ar avea de obtinut din asta? Ei sunt incapabili sa se ofere celorlalti, desi reusesc sa falsifice cu succes iubirea pentru a obtine ceea ce vor.

#8. Comportament narcisist

Sociopatii nu pot sa-i iubeasca pe ceilalti, dar cu siguranta se iubeesc pe ei insisi. De fapt, tot ceea ce fac ei, le serveste propriei persoane si binelui personal. Ei au un ego mult prea mare si au tendinta de a vorbi de ei insisi si de realizarile lor intr-un mod grandios.

#9. Nevoia obsesiva de a castiga

O alta trasatura care te poate ajuta sa recunosti un sociopat este aceea ca indivizii care sufera de aceasta tulburare de personalitate trebuie sa castige cu orice cost si probabil este singurul factor care le domina viata. Daca reusesc sa castige, atunci le poti vedea adevarata identitate, deoarece nu au capacitatea de a-si controla furia in incercarea de a recupera victoria. In plus, nu ar trebui sa astepti niciodata un sociopat sa recunoasca daca pare ca au pierdut argumentul.

#10. Nu au prieteni pe termen lung

In cele din urma, ai oservat ca noul prieten fermecator nu pare a avea prieteni vechi in viata sa? Oamenii echilibrati au tendinta de a avea o serie de prieteni, de la scoala,de la munca si asa mai departe.  Sociopatii au o “usa rotativa” de prieteni pe care ii indeparteaza cu toate comportamentele de mai sus.

Sursa

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos