Acasă Stirile zilei Stiinta Cum poti depasi grijile de zi cu zi? Afla care este linia...

Cum poti depasi grijile de zi cu zi? Afla care este linia subtire dintre TRISTETE si DEPRESIE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Grijile sunt un factor important in viata noastra, pentru ca saracesc oamenii de vitalitate, entuziasm si energie, ceea ce nu isi doreste nimeni. Dar ce putem face pentru a depasi acest griji?

Cand eram mici parintii sau bunicii ne spuneau:

„Ce-ti pasa tie, ca n-ai nicio grija”, un concept inexistent si de neinteles pentru un copil, dar pe care un adult il resimte acut si poate regreta acea perioada. Pana la ultima suflare, noi toti vom fi preocupati in fiecare zi, vom avea tot timpul probleme de rezolvat, viata ne va pune in permanenta in fata provocarilor. Asa cum spunea Woody Allen, cata vreme traim, nu ne putem relaxa.

Si atunci, daca viata nu este blanda si nici dreapta cu noi, ce ne ramane de facut?

Cercetarile actuale se concentreaza pe capacitatea acelor persoane de a vedea partea plina a paharului fara a fi naivi, de a fi constructivi, dar nu isi fac false sperante, pe acea stare de spirit pozitiva si in acelasi timp inteleapta, numita optimism lucid. Nu este vorba aici de promovarea unei atitudini exagerate si nerealiste, specifica acelor oameni care spun: „Totul se va rezolva pana la urma”, dar tot ceea ce se intampla in viata lor pare sa contrazica aceste sperante nerealiste si nefondate. Acest mecanism prin care noi refuzam sa vedem o realitate insuportabila sau prea greu de acceptat poarta numele de negare.

Nici formulele magice gen: „totul o sa iasa bine, sunt cel mai destept, cel mai frumos”, repetate sistematic, nu aduc niciun beneficiu, ci, din contra, pot determina aparitia unei deceptii la coborarea cu picioarele pe pamant.
Ideala este o atitudine realista, in care constientizam dificultatea unei probleme, dar nu o consideram dezastruoasa sau de nerezolvat.

In formarea acestei atitudini educatia si mediul intervin intr-o maniera decisiva, iar cercetarile au demonstrat ca optimistii si pesimistii au fost supusi in general la acelasi numar de experiente neplacute, dar modul de a percepe ceea ce ni se intampla este cel care face diferenta. Unui pesimist i se intampla necazuri, unui optimist ii apar provocari. Gandurile negative ne fac sa ne concentram atentia asupra problemei si nu a rezolvarii, ne induc o senzatie de teama si neputinta, impiedicandu-ne sa actionam. Spre deosebire de ele, optimismul ne face sa cautam solutii, sa avem o atitudine activa, curajul de a infrunta provocarea.

Continuarea pe esibian.ro!