Climatologii spun ca iernile grele vor deveni o amintire, incalzirea globala avand un rol important in sezonul rece, facand ca temperaturile mai mici sau egale cu 0 grade Celsius sa fie adevarate raritati.

Clima temperat-continentala din Romania isi va schimba consistent parametrii, sustin specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). In urmatorii ani, verile din tara noastra vor deveni din ce in ce mai calde, cu frecvente valuri de canicula si seceta, dar si cu episoade de ploi torentiale severe care vor provoca local inundatii. Totodata, zilele de iarna reala, cu temperaturi de 0 grade Celsius sau mai mici, vor fi din ce in ce mai rare. Potrivit datelor din Strategia Nationala privind Schimbarile Climatice, in ultimii ani, grosimea straturilor de zapada a scazut semnificativ in nord-estul, centrul si vestul Romaniei, in timp ce, la nivelul intregii tari, frecventa anuala a fenomenelor de polei, chiciura si chiciura moale a scazut semnificativ.

„Exista o tendinta de crestere a temperaturii, chiar daca aceasta crestere nu este constanta, pentru ca niciun an nu este fix mai cald decat precedentul”, a declarat Roxana Bojariu, sef sectie Climatologie ANM.

Potrivit sefului sectiei Climatologie al ANM, tara noastra are nevoie de un plan de actiune concret, care sa includa adaptarea la modificarile climei.

„Am schimbat ireversibil clima, iar noi trebuie sa ne adaptam la procesele care au aparut si sa avem in vedere viitorul, care va amplifica aceste procese, semne pe care le identificam in prezent. Avem acest semnal clar al cresterii temperaturii, frecventei, intensitatii si persistentei valurilor de caldura. Aceste valuri de caldura, mai ales in zona urbana, unde densitatea populatiei este mare, au efecte asupra sanatatii unor grupuri demografice, batrani, oameni cu boli cronice, dar toti sunt, pana la urma, afectati”, a precizat Roxana Bojariu.

Schimbarea climatica a adus si va aduce fenomene extreme, care vor putea produce inundatii aproape oriunde in tara.

„Alt risc este de crestere a intensitatii precipitatiilor, cum s-a intamplat si vara aceasta la noi, cu inundatii rapide, care sunt foarte greu de prognozat. Trebuie sa incercam sa ne adaptam si aici. Localitatile trebuie sa fie pregatite, iar pentru aceasta trebuie sa existe studii de adaptare”, a mai afirmat seful sectiei de Climatologie a ANM.

Sursa: ziarulring.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.