Acasă Life Dezvoltare Personala Cum persoanele distructive iti inchid gura! Vezi cele cinci tehnici de manipulare!

Cum persoanele distructive iti inchid gura! Vezi cele cinci tehnici de manipulare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Oamenii distructivi sunt purtatorii trasaturilor narcisiste, psihopatice si antisociale, care demonstreaza comportament neadecvat in relatii, exploatand, umilind si ofensand partenerii sau partenerele, rudele sau prietenii. Ei utilizeaza mai multe tehnici de manipulare pentru a induce victima in eroare si a da vina pe ea pentru ceea ce se intampla.

Iata 5 tehnici de manipulare cu ajutorul carora oamenii distructivi te umilesc si te fac sa taci:

Schimbarea subiectului, pentru a fugi de responsabilitati.

Narcisistii nu vor sa discute despre responsabilitatile pe care le au, de aceea vor duce discutia in directia care le convine lor. Te plangi ca nu acorda timp copiilor? El isi va aminti o greseala pe care ai comis-o 10 ani in urma. Aceasta manevra deseori se incepe cu fraza: “Dar tu cand ai facut…”

Ce faci in acest caz: Nu te distrage daca cineva incearca sa-ti schimbe idea, continua insistent sa repeti faptele. Poti sa-i spui: “Acum nu vorbesc despre aceasta, hai sa nu ne sustragem de la subiectul principal.” Daca nu te va ajuta, incheie discutia si indreapta-ti energia in ceva mai util. De exemplu, gaseste-ti un interlocutor care nu a ramas blocat in dezvoltarea mintala la nivelul unui copil de trei ani.

Amenintari clare sau ascunse

Narcisistii si alte personalitati distructive se simt inconfortabil atunci cand cineva le pune la indoiala sentimentul fals de superioritate, ego-ul imens sau convingerea ca toata lumea le este datoare cu ceva. Sunt predispusi sa vina cu cerinte nerezonabile fata de ceilalti – astfel, pedepsindu-i pentru asteptarile nesatisfacute.

in loc sa gaseasca un compromis, vor incerca sa te lipseasca de propria opinie. La orice dezacord, raspund cu ultimatum: “Fa astfel, in caz contrar voi face aceasta…”

Ca raspuns la incercarile tale de a stabili o limita sau a-ti spune opinia auzi un ton care te obliga sau amenintari? Acesta e un semn clar ca ai in fata o persoana care considera ca toata lumea ii este datoare cu ceva si niciodata nu va merge la un compromis. Accepta amenintarile in serios si arata-i narcisistului ca nu glumesti: daca e posibil le poti documenta si comunica-le autoritatilor competente.

Insultele

Insultele deasemenea pot fi folosite pentru a-ti critica convingerile, opiniile sau ideile. Un punct de vedere bine argumentat sau o infirmare convingatoare brusc devine “ridicol” sau “aiurea” in mainile unui narcisist, care se simte ranit, dar nu poate face nimic pentru a argumenta inapoi. Negasind forte sa-ti atace argumentarea, narcisistul te va ataca pe tine, incercand prin toate mijloacele posibile sa-ti submineze autoritatea si sa puna la indoiala capacitatea ta mintala.

De indata ce insultele intra in joc, este necesar sa intrerupi discutia si sa-i declari ca nu esti dispus sa tolerezi aceasta. si nu o lua personal: acestia recurg la insulte, doar pentru ca nu cunosc alte metode prin care sa-si transmita punctul de vedere.

“Dresarea”

Persoana distructiva te va invata sa-ti asociezi punctele forte, talentele si amintirile fericite cu abuz, dezamagire si lipsa de respect. Chiar te poate izola de prieteni si de familie pentru a te face dependent financiar de ea. De fapt, te va “dresa” ca pe un catelus, astfel insuflandu-ti frica sa faci ceea ce candva iti aducea bucurie.

Face aceasta, pentru ca tu sa-i satisfaci nevoile si sa-i acorzi toata atentia, iar daca cineva din exterior o poate impiedica sa-ti controleze viata complet, va tinde sa-l distruga. Persoana distructiva are necesitatea sa fie mereu in centrul atentiei.

Narcisistii dupa natura lor sunt foarte gelosi si nu suporta nici macar un gand ca ceva te poate proteja de influenta lor. Pentru ei, fericirea ta este tot ceea ce nu e disponibil pentru ei in existenta lor emotionala. in mainile unei persoane distructive este “dresarea” – o metoda eficienta care te va face sa “mergi in varful degetelor” in fata ei si intotdeauna sa te opresti la jumatate de cale spre visul tau.

Controlul

Oamenii distructivi tind sa te controleze prin orice metoda disponibila. Te vor izola, iti vor controla finantele si cercul de prieteni, iti vor gestiona fiecare aspect al vietii. insa cel mai puternic instrument in arsenalul lor – este jocul cu sentimentele tale.

De aceea, vor crea situatii de conflict fara niciun motiv, doar ca sa te simti nesigur si instabil. intotdeauna se vor certa pentru lucruri marunte si se vor infuria la cea mai mica provocare. Din acest motiv, se inchid emotional, iar apoi din nou te idealizeaza, daca simt ca pierd controlul. Ei oscileaza intre existenta lor adevarata si cea falsa, iar tu, psihologic nu te simti niciodata in siguranta, pentru ca nu poti intelege ce reprezinta partenerul tau in realitate.

Cu cat mai multa putere are asupra emotiilor tale, cu atat e mai greu sa ai incredere in sentimentele tale, sa constientizezi ca esti victima violentei psihologice.

Studiind tehnicile de manipulare, poti intelege cu ce te-ai lovit si cel putin sa incerci sa-ti restabilesti controlul asupra propriei vieti, sa te tii cat mai departe de oamenii distructivi.

Sursa: relatii.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos