Acasă Stirile zilei Cum isi securizeaza baietii destepti din IT afacerile cu statul! Ordin cu...

Cum isi securizeaza baietii destepti din IT afacerile cu statul! Ordin cu dedicatie pentru mogulul UTI intr-o afacere de zeci de milioane de euro!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Opt ore pe zi, Mirela Badeana era consilier la Ministerul Comunicatiilor. Dupa ce termina programul, imbraca haina de femeie de afaceri si incheie contracte cu institutii ale statului. Pana acum, a semnat 1.700 de contracte.

Mirela Badeana isi “merita” banii si la Ministerul Comunicatiilor, unde se ocupa de avizarea actelor normative emise de catre institutia la care e angajata. Din aceasta postura, se ocupa de redactarea unui ordin de ministru care urmeaza sa reglementeze piata semnaturilor electronice, o afacere de cateva zeci de milioane de euro anual. Ordinul pare a fi cu dedicatie pentru mogulul IT Tiberiu Urdareanu, care controleaza certSIGN SA, companie care detine monopolul pietei semnaturii electronice in Romania.

Consiliera ministrului Augustin Jianu, Mirela Badeana, este o tanara pensionara din Armata Romana. Aceasta este asociata la o firma de IT care a obtinut peste 1.700 de contracte publice de la Armata, Politie, Jandarmerie, „Doi si-un sfert”, STS, Penitenciare, Ministerul Muncii, Rezervele de Stat, Consiliul Concurentei etc, dezvaluie Romania Libera.

Mirela Badeana a lucrat pana in anul 2008 ca sefa de sectie la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, din subordinea Ministerului Apararii Nationale. in acel an a fost trecuta in rezerva. insa, imediat, tanara pensionara si-a infiintat o firma si s-a apucat de afaceri in industria IT. Dupa opt ani de contracte cu institutiile publice ale statului, Mirela Badeana a fost angajata in functia de consilier principal in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Concursul pentru ocuparea postului a fost in aprilie 2016. Astfel, Mirela Badeana a ajuns sa lucreze la Compartimentul Avize din cadrul Directiei Reglementari, Avize si Control a Ministerului Comunicatiilor, functie ce ii permite sa se ocupe, de cateva luni, de un ordin de ministru deja foarte controversat, care ar trebui semnat de catre ministrul Comunicatiilor in perioada imediat urmatoare.

Mirela Badeana detine jumatate din firma Inter Media Sys Consulting SRL. Cealalta jumatate este detinuta de Sorin Florea. Aceasta firma a fost infiintata in 2008, la scurt timp dupa ce Badeana a iesit la pensie de la Ministerul Apararii. Primele contracte publice le-a obtinut de la Regimentul 85 Comunicatii Aero si Informatica, din subordinea Ministerului Apararii.

De la firma actualei consiliere de la Comunicatii, Armata a cumparat diverse echipamente IT, piese si accesorii pentru copiatoare. Ulterior, contractele publice cu institutiile militare din Romania au inceput sa curga unul dupa altul. Printre clientii firmei Inter Media Sys Consulting se mai regasesc Ministerul Educatiei, Finantele, Dezvoltarea, Oficiul pentru Jocuri de Noroc etc. in total, firma a avut contracte cu peste 150 de institutii publice din tara. Numarul contractelor publice se ridica la peste 1.700, insa valoarea acestora se invarte in jurul sumei de 300.000 euro.

Contracte fara licitatie

Practic, Mirela Badeana nu este specializata pe “tunuri”, ci pe achizitii mici si foarte mici, dar si foarte multe. in medie, fiecare din cele 150 de institutii publice cu care Inter Media Sys Consulting SRL a incheiat contracte a platit cate 2.000 de euro. O suma prea mica pentru a fi nevoie de vreo procedura de achizitie. Practic, orice se cumpara de la firma Mirelei Badeana poate fi achizitionat direct, fara licitatie sau cerere de oferta, macar.

Consiliera femeie de afaceri a precizat pentru „Romania libera“ ca nu s-ar afla in vreo stare de incompatibilitate pentru ca ceea ce face la Ministerul Comunicatiilor nu ar avea legatura cu obiectul de activitate al firmei. „Atat timp cat am facut publice toate datele in declaratia de avere si obiectul de activitate al firmei nu interfereaza cu functia mea, nu este nici o problema. in momentul in care am dat examenul, am renuntat la functia de administrator. Am pastrat doar partile sociale. Eu sunt pe reglementare, nu sunt pe achizitii”, a declarat Mirela Badeana.

Badeana lucreaza la ordinul de ministru

„Romania libera“ a dezvaluit la inceputul lunii martie ca ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, urmeaza sa emita un ordin de ministru prin care se doreste reglementarea pietei semnaturilor electronice. Problema, insa, ar fi ca acest ordin ar presupune excluderea unor companii din piata. Aceasta este o afacere de cateva zeci de milioane euro anual. Marele beneficiar al acestei afaceri ar fi firma certSIGN SA, controlata de controversatul afacerist Tiberiu Urdareanu. Conform unor surse din piata, prin acest ordin se urmareste ca alte companii sa nu mai poata intra in acest business. Iar surse din Ministerul Comunicatiilor sustin ca promotoarea din umbra a acestui ordin de ministru ar fi chiar Mirela Badeana.

La solicitarea RL, Mirela Badeana a confirmat ca lucreaza la conceperea ordinului de ministru, dar a negat ca ar face altceva decat prevede fisa postului ei: „Eu, prin atributiile mele de serviciu, am incercat sa reglementez. Prin acel ordin se pun in aplicare cerintele Regulamentului European 910/2014. impreuna cu colectivul de la Reglementare punem in aplicare acest regulament. Eu sunt pe reglementare. Am citit toate deciziile si regulamentul pentru a fi pus in aplicare. Cand va fi finalizat, documentul va fi pus in dezbatere publica”.

Inca de pe 23 februarie a.c., un document care reprezenta draft-ul ordinului ministrului Comunicatiilor mentionat anterior a inceput sa circule in mediul online. Acest draft de ordin de ministru (OM) aduce modificari unui regulament UE ce stabileste conditiile in care companiile primesc dreptul de a emite semnaturi electronice. Problema, insa, este ca un ordin de ministru nu poate modifica un regulament european asumat de catre toate statele UE.

Conform surselor „Romaniei libere“, o companie italiana ar fi sesizat Comisia Europeana in legatura cu posibila emitere a acestui OM in Romania. Conform sesizarii firmei italiene, acest ordin ar securiza, practic, piata romaneasca in punctul in care se afla acum, adica nu ar permite intrarea in sistem a altor companii, in special straine. Iar in acest moment, in Romania, certSIGN SA detine peste 70% din afacerea semnaturilor electronice. in 2015, de altfel, veniturile certSIGN SA au fost de zece milioane de euro si profitul de peste 5 milioane lei. certSIGN, insa, sustine ca doar o parte din incasarile de zece milioane de euro anual ar proveni din operatiuni cu semnatura electronica.

Badeana: „Este greseala mea ca am pus mai presus interesul statului“

Mirela Badeana a menţionat, pentru „Romania libera“, ca acest ordin are la baza legislatia europeana si nationala. „Am considerat ca trebuie sa tratam totul cu maximum de siguranta. Noul OM nu modifica regulamentul european. Trebuie sa avem un cadru de reglementare sigur. Deocamdata, nu s-a studiat impactul. Ordinul trebuie sa fie clar, sa nu aiba subintelesuri si sa facem lucrurile cum trebuie. Este nevoie de o maxima rigurozitate in acest domeniu”, a precizat Badeana.

Ea a adaugat ca au avut loc consultari cu toti furnizorii de semnaturi electronice pentru a se realiza un cadru reglementat, fara sa favorizeze pe cineva sau sa fie impotriva cuiva: „Prin acest ordin nu avantajam pe nimeni. Toti operatorii au participat la discutii. Este un domeniu destul de pretentios si se discuta cine trebuie sa faca identificarea persoanei. Eu am spus, din punct de vedere tehnic, ce se poate face. -Considerati ca este greseala mea ca am pus mai presus interesul statului”.

Existenta draft-ului de ordin de ministru (OM) a fost confirmata de acum doua luni chiar de catre un reprezentant al certSIGN SA, pe Facebook. “certSIGN, ca furnizor de servicii de certificare, a primit spre consultare de la MCSI (Ministerul Comunicatiilor – n.r.), in calitatea sa de organism de supraveghere, o propunere de «Ordin privind procedura de acordare, suspendare si retragere a statutului de prestator de servicii de incredere calificat in conformitate cu Regulamentul (european – n.r.) nr. 910/2014», pentru care ni s-au cerut opinii in vederea imbunatatirii sau modificarii documentului. Putem presupune ca acelasi document a fost transmis si catre ceilalti furnizori de servicii de certificare din Romania pentru a li se cere un punct de vedere”, a mentionat “Asistenta Clienti certSIGN”, cont de Facebook asumat de catre aceasta societate.

Suspiciunile ca in spatele draft-ului de ordin de ministru s-ar afla chiar interesele de afaceri ale lui Tiberiu Urdareanu (cercetat in cateva dosare de catre DNA) au fost confirmate tot de certSIGN SA, tot pe reteaua sociala mentionata: “Daca ordinul ministrului care va implementa reglementarile de pe piata certificatelor electronice nu va intra in vigoare, companiile romanesti nu vor mai putea sa isi desfasoare activitatea la nivelul UE incepand cu iulie 2017 (…). Dorim sa mai precizam ca Regulamentul (european – n.r.) 910/2014 (…) a intrat in vigoare la 1 iulie 2016. Toti furnizorii de certificate calificate din Romania sunt recunoscuti implicit la nivelul UE timp de un an, pana la 1 iulie 2017. Daca pana la aceasta data ei nu devin prestatori de servicii de incredere calificati in conformitate cu Regulamentul 910/2014, isi vor pierde recunoasterea europeana”.

Pe de alta parte, insa, regulamentul european invocat (910/2014) nu are nevoie de niciun fel de legislatie nationala pentru a fi implementat. Mai mult, se intreaba sursele „Romaniei libere“, in situatia in care s-ar emite acest ordin de ministru, semnaturile electronice emise de alte autoritati din UE ar fi declarate nelegale in Romania? Daca da, situatia ar contraveni flagrant aceluiasi regulament european.

Firma detinuta pe jumatate de Mirela Badeana, Inter Media Sys Consulting SRL, a avut venituri de peste 360.000 de lei in 2016 si un profit de doar putin peste 16.000 de lei. in ultimii sase ani, de altfel, cifrele au fost similare: venituri de, in medie, aproape 400.000 de lei si profit anual de cateva zeci de mii de lei. Firma are doar un angajat, conform datelor facute publice de Ministerul de Finante, si are ca obiect de activitate “alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei”.

Controversatul afacerist Tiberiu Urdareanu controleaza firma certSIGN SA, cea care ar beneficia direct de pe urma ordinului de ministru care se pregateste acum. Urdareanu mai este si presedinte al grupului de firme UTI, implicate in mai multe afaceri de coruptie. De exemplu, procurorii DNA l-au acuzat pe Urdareanu ca i-a dat spaga fostului primar al Iasiului, Gheorghe Nichita, pentru a implementa contractul „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”. in acest dosar, procurorii l-au trimis in judecata din 18 decembrie 2015. intr-un alt dosar, Urdareanu a fost denuntator: l-a “parat” pe liberalul Ludovic Orban la DNA ca acesta din urma i-ar fi cerut 50.000 de euro pentru campania electorala dinaintea alegerilor locale din 2016. Orban, insa, a fost achitat in prima instanta.

ACTUALIZARE:

Din surse apropiate companiei UTI, controlate de Tiberiu Urdareanu, Mirela Bădeana, consilier la Ministerul Comunicatiilor, unde se ocupa de avizarea actelor normative emise de MInister, va fi numita director general pe reglementari in guv Tudose, promovare pt care va fi remunerata cu aproape 4.000 de euro. Sinecura vine ca rasplata din partea UTI dupa ce pe ultima suta Ministerul a aprobat Ordinul privind reglementarea pietei se semnaturi electronice, unde UTI detine monopol de ani buni. Badeana e si tanara pensionara din Armata Romana, cu o pensie de 3.000 de euro. Întreaga mutare se bucura de sprijinul ministrului Lucian Sova. Potrivit informatiilor disponibile pana la acest moment, nu este sigur daca si premierul Tudose este la curent si daca isi va da binecuvantarea pentru si pentru aceasta sinecura.