Acasă Sanatate Cum ajungi un parinte toxic fara sa vrei pe sistemul „eu te-am...

Cum ajungi un parinte toxic fara sa vrei pe sistemul „eu te-am facut, eu te omor” sau „sunt prietenul tau”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tehnicile de parenting toxice se pot strecura foarte usor in interactiunile de zi cu zi, indiferent de cat de bine intentionati sunteti. In continuare va vom prezenta cum puteti identifica propriile trasaturi ale stilului de parenting si sa rupteti ciclul inainte de a face rau.

1. Vorbiti catre copil, nu cu el

Comunicarea dintre parinte si copil poate fi un lucru dificil, mai ales atunci cand copiii devin mai in varsta si au propriile lor opinii. Barbara Greenberg, psiholog clinic cunoscut pentru aparitiile sale in mass medias se concentreaza asupra sanatatii mentale a adolescentilor, spune ca o comunicare corecta este cheia in strategia de parenting. “Parintii toxici sunt cunoscuti pentru faptul ca nu-si asculta copii. In schimb, acestia vorbesc catre ei sau despre ei.”, explica ea. Daca parintii recunosc ca fac acest lucru, ar trebui sa faca un efort concentrat sa ramana tacuti si sa asculte mai mult. Atunci cand copiii se simt ascultati, vor vorbi mai mult si se vor marturisi mai mult.

2. Nu-ti rezolvi propriile frustrari

Parentingul este plin de frustrari zilnice, iar recunoasterea acestor momente declansatoare este primul pas in a ne usura viata. Dr. Bernstein considera ca parintii pot recunoaste modul in care propriile lor frustrari influenteaza comportamentul copilului lor. “Cand inveti sa identifici si sa gestionezi propriile frustrari parintesti, vei fi uimit de modul in care comportamentele dificile ale copilului se pot imbunatati rapid.”, spune el. Acest lucru ar putea presupune sa va programati timp suplimentar pentru a prepara un mic dejun delicios sau pentru a-l ajuta pe cel mic sa se incalte cum trebuie dimineata. In loc sa aibe cel mic de suferit pentru propria ta lipsa de planificare, gaseste modalitati de a reduce frustrarea inainte de a incepe.