Acasă Stirile zilei Crucea gigant de la kilometrul zero al Capitalei! Ideea iesita din comun...

Crucea gigant de la kilometrul zero al Capitalei! Ideea iesita din comun a fost votata de senatori

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O cruce de 25 de metri si cu 40 de becuri ar putea fi montata in centrul Capitalei. Proiectul a fost adoptat de senatori.

O cruce de peste 20 de metri ar putea rasari chiar in centrul capitalei, in rond la Universitate. Senatorii au adoptat un proiect de lege de condamnare a totalitarismului comunist, care prevede printre altele si amplasarea acestei constructii.

Ideea iesita din comun ii apartine senatorului Sorin Iliesiu. Politicianul si-a imaginat in rondul de la universitate o cruce din otel inalta de 20-25 de metri, pe care sa fie montate 40 de becuri.

”Am vorbit cu zeci de detinuți politici, mi-au spus ca e monumentul ideal pentru memoria rezistenței pe care au avut-o si luptei pe care au dus-o, e într-adevar o cruce uriasa. Am calculat sa fie mai înalta decât înalțimea maxima a acoperisului de la Universitate, care e cladirea cea mai apropiata de centrul intersecției”, a declarat senatorul Sorin Iliesiu.

Construcția monumentului va fi finanțata din fondurile de rezerva ale Guvernului, în 2015, iar, anul urmator, cheltuielile vor fi prevazute în bugetul de stat.

”Din fondurile de rezerva, din fondurile ministerului Culturii. Nu va costa foarte mult, dupa parerea mea, cred ca 10% din momentul facut în Piața Revolutiei în amintirea eroilor Revoluției”, a mai spus Sorin Iliesiu, conform revisteiblogurilor.

Contestatari ai proiectului de lege apar acum chiar din rândurile celor care l-au votat.

”Senatorii liberali au votat-o pentru ca s-a iscat în Parlament o discuție cum ca tocmai noi liberalii nu suntem de acord sa condamnam comunismul, sa avem monumente împtriva comunismului si, pentru a evita aceasta chestiune, am votat-o. Sunt o serie de prevederi care nu au ce cauta în corpul unei legi. Instalarea unei cruci într-un anumit loc din Capitala sau oriunde altundeva presupune nu stabilirea acrestui loc si înalțime si beculețe, prin o lege, ci printr-o hotarâre a Consiliului Municipal”, a spus senatorul PNL Puiu Hasotti la B1 TV.

Luminile vor ramane aprinse zi si noapte in memoria victimelor iar crucea va fi flancata de drapele nationale.

Iliesiu sustine ca acest monument va imita Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman. Iar ca simbol crucea ar trebui sa ne aminteasca lupta anticomunism, adauga parlamentarul.

Legea lui Iliesiu merge acum si la Camera Deputatilor pentru dezbatere si vot. Ultimul cuvant il va avea insa Presedintele Iohanis care va decide daca o promulga. Daca va fi aprobata legea, monumentul ar urma sa fie inaugurat anul viitor pe 9 iunie, de Ziua Eroilor, care coincide cu Inaltarea Domunul.