Europa se confrunta cu o noua problema fierbinte. Granitele ei sunt luate cu asalt de mii de imigranti si refugiati. Bulgaria şi Ungaria sunt doar cateva state care au recurs inclusiv la forte armate pentru a restabili ordinea la graniţele lor.

Romania este nevoita sa preia o parte din imigrantii care ajung in Europa. Unul din centrele de primire, pentru 5.000 de persoane, este pregatit la Targoviste.

Dupa ce a incercat sa-i lase sa treaca pe refugiatii sirieni cei mai vulnerabili, in special mame si copii, in grupuri mici, politia din Macedonia nu a mai putut opri multimea, iar mii de persoane au navalit in aceasta tara

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande s-au intalnit ieri, la Berlin, pentru a dezbate doua subiecte fierbinti: imigratia care a inceput sa sufoce Uniunea Europeana si problema Ucrainei.

Discutiile s-au derulat in aceasta ordine si a fost pus accentul pe criza imigratiei – cea mai grava, prin proportiile ei, de la al Doilea Razboi Mondial incoace. De ce? Cateva mii de refugiati forteza zilnic granitele UE pentru a scapa de saracie si razboi. Sudul Europei a fost luat cu asalt, efectiv! Lunar, zeci de mii de refugiati vin din zonele de conflict ale Orientului Apropiat si Africii de Nord. Paza de Coasta italiana a coordonat salvarea a 4.400 de imigranti de pe Mediterana doar sambata, de exemplu.

Ziua urmatoare, duminica, adica alaltaieri, peste 5.000 de imigranti au intrat in Serbia, dinspre Macedonia – pentru a-si continua apoi drumul catre Europa de Vest -, dupa o incercare zadarnica a fortelor de ordine macedonene de a-i stopa. Depasita de afluxul de refugiati, in principal sirieni veniti din Grecia, Macedonia a inchiriat trenuri si masini cu care sa-i transporte catre nord. Guvernul macedonean a decretat stare de urgenta la frontiera de sud, unde imigrantii sosesc intr-un ritm sufocant. Aceasta masura a creat haos, in special la Gevgelija, unde o multime de barbati, femei si copii au petrecut mai multe nopti sub cerul liber fara sa primeasca vreun ajutor alimentar.

Macedonia, care intretine relatii tensionate cu Grecia, acuza Atena ca-i trimite pe imigranti in numar prea mare la frontiera comuna. intr-adevar, fluxul este neintrerupt, deoarece Grecia a evacuat catre partea continentala mii de refugiati debarcati in insulele din Marea Egee. Doar in luna iulie un numar-record de 50.000 de imigranti a ajuns in insulele Greciei, pe mare, venind dinspre Turcia.

Refugiatii din Siria au explicat ca civilii sunt prinsi intre bombardamentele armatei guvernului sirian si ale fortelor Statului Islamic (ISIS), acesta fiind motivul pentru care sirienii fug din tara lor. Cozi lungi de asteptare s-au format in centre de primire din Serbia, deoarece imigrantii au nevoie de documente care sa le legalizeze traversarea acestei tari, de unde vor incerca sa treaca in Ungaria si, astfel, in spatiul Schengen al Uniunii Europene. in acest context, in Germania, 800.000 de cereri de azil sunt asteptate anul acesta, punand autoritatile in dificultate in privinta primirii acestor refugiati politic.

“Trebuie subliniat ca refugiatii au tinte fixe in spatiul Schengen, respectiv Germania si Marea Britanie. Nu cauta state precum Italia, Spania, nici macar Franta. De Romania, care Romania se pregateste pentru primirea catorva mii de imigranti, la cererea tarilor din Schengen. Acestea se confrunta cu un val de imigranti nemaivazut, care ameninta insasi existenta Uniunii Europene. Unul din centrele de primire, pentru 5.000 de persoane, este pregatit la Targoviste. nici nu este stat Schengen, imigrantii nu sunt deloc interesati.

Tara noastra nu are de ce sa se teama, deocamdata. Dar situatia este foarte dificila pentru occidentul Uniunii Europene, deoarece va trebui sa limiteze valul de sosiri, pentru a nu intra in colaps. intr-un viitor apropiat este de asteptat ca imigrantii sa fie dispersati in toate tarile UE, inclusiv Romania. La noi sunt pregatite cateva centre – cel din Targoviste, de pilda, va primi 5.000 de persoane. Selectia acestor persoane, pentru a fi repartizate pe tari, se va face in Germania. Este evident ca problema imigratiei din Europa a explodat concomitent cu deprecierea controlata a monedei nationale a Chinei, care a condus la declinul burselor si care ar putea provoca o noua criza economica mondiala profunda.

Mai mult, in aceste zile, Rusia a ocupat un teritoriu de 50.000 de kilometri patrati, in apropiere de Japonia, lucru care i-a enervat pe niponi. Toate aceste evenimente tensioneaza foarte mult mediul politic si economic international, ca si cand ne-am afla in ajunul unui razboi mondial”, ne-a explicat diplomat-economistul Silviu Craescu, analist militar, presedintele Academiei Nationale de Securitate si Organizarea Apararii.

Refugiatii politic din Siria trebuie sa fie primiti in UE

Este foarte important ca Franta si Germania sa ajunga la un consens. Prob l e m a imigratiei este una deosebit de importanta, mai ales principial. Statele libere occidentale au pretentia ca pot adaposti persoanele care au probleme politice in tarile lor. Acesta este cazul Siriei! Europa trebuie sa le asigure adapostirea – probabil printr-o redistribuire a acestor refugiati politic intre toate statele membre”, ne-a spus diplomatul si omul politic Caius Traian Dragomir, scrie Libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.