Acasă Cultura Calendar Ortodox Credinciosii praznuiesc astazi in CALENDARUL ORTODOX pe SFANTA MARIA! Vezi cele mai...

Credinciosii praznuiesc astazi in CALENDARUL ORTODOX pe SFANTA MARIA! Vezi cele mai importante TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII si ce este bine sa faci in aceasta zi de sarbatoare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Credinciosii praznuiesc in Calendarul Ortodox la fiecare 15 august una dintre cele mai importante sarbatori. Legat de aceasta mare sarbatoare, in popor exista o multitudine de obiceiuri si traditii pe care vi le reamintim si noi astazi:

Traditii, Obiceiuri si Superstitii:

Se merge la biserica in aceasta zi si se impart struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au parasit aceasta lume. In unele zone, dupa slujba de sfanta Maria, femeile se indreapta catre cimitire pentru a tamaia mormintele celor dragi. In biserica, se pomenesc toti stramosii si cei “adormiti” care au purtat numele Sfintei Fecioare Maria.

Fetele nemaritate obisnuiesc sa culeaga flori din gradina pe care apoi le duc la biserica pentru a fi sfintite. La sfarsitul slujbei, le iau acasa si le asaza in dreptul icoanei Maicii Domnului. Se crede ca vor avea parte de sanatate si de o soarta buna.

Mai mult, se crede ca aceste flori care impodobesc icoana Maicii Domnului capata prin voia divina puteri tamaduitoare, ele putand alina durerile si ocroti casa respectiva.

Traditia mai spune ca Maica Domnului se va afla in iad inainte de Judecata de apoi pentru a arunca navodul de trei ori. Sufletele care vor reusi sa se agate de navod se vor salva si se vor mantui de pacate.

Conform unei alte superstitii din batrani, nu este bine a aprinde focul in soba in aceasta zi, nici in interiorul, nici in afara casei. Se crede ca in acea casa in care nu se va respecta traditia, nici Dumnezeu nu isi va pleca privirea.

In unele sate, se “tocmesc” pandari in vii pentru a le feri roadele de pasari. Tot in aceasta zi se spune ca se “leaga” ciocul pasarilor astfel incat sa nu mai poata sa strice boabele de struguri.

Daca se intampla cumva ca trandafirii sa infloreasca inainte de sarbatoarea Sfintei Marii, atunci se asteapta o toamna lunga, roditoare si frumoasa.

Totodata, ziua de Sfanta Maria Mare este ziua in care lunile calduroase se separa de cele friguroase si toamna incepe sa isi faca simtita prezenta.

Tot de sfanta Maria, exista si alt obicei legat de gasirea dragostei. Se spune ca fetele care doresc sa isi gaseasca sufletul pereche trebuie sa poarte in san pe tot parcursul acestei sfintei zile un firicel de naprasnic, rugandu-se Maicii Domnului cu inima curata pentru a-si gasi alesul. Se crede ca naprasnicul este una din plantele dragi ale Maicii Domnului, capabil sa atraga dragostea adevarata.

Tinerele necasatorite si curioase sa vada chipul celui care le este harazit trebuie sa isi puna sub perna un fir de busuioc sfintit. Se crede ca Maica Domnului le va permite sa vada anticipat, in vis, chipul celui ursit.

Maica Domnului este considerata a fi protectoarea copiilor, a femeilor, a mamelor, dar si ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind celebrata si Ziua Marinei.

Daca esti de sex feminin, este interzis sa-ti tai parul in aceasta zi sau sa il arunci la gunoi. Totodata, evita sa mergi inapoi in ziua de Sfanta Maria Mare. Se spune ca acest lucru o intristeaza pe Maica Domnului.

Sursa: garbo.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos