Pe 14 octombrie, credinciosii o pomenesc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Moldovei. In aceasta zi credinciosii respecta nenumarate obiceiuri si traditii.

Se fac pomeni pentru mortii care nu si-au gasit linistea, au murit fara lumanare sau au fost ingropati fara preot. De Sfanta Paracheva nu se spala, nu se coase, nu se calca si nu se da cu matura. Se spune ca exista pericolul bolilor de ochi si durerilor de cap. Batranii spun ca pot sa apara negi la mana. De Sfanta Parascheva nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce.

De asemenea, se spune ca in apropierea zilei de 14 octombrie, Sfanta Parascheva se arata in visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau in suferinte sufletesti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rau.

In aceasta zi, femeile insarcinate trebuie sa imparta bucatele lor copiilor sarmani pentru a avea o nastere fara dureri si pentru ca Sfanta sa le pazeasca copiii de boala. Mai mult, se spune ca persoanele care nu pot avea copii trebuie sa se roage la Sfanta Paracheva pentru o minune, pentru a mijloci in fata lui Dumnezeu cauza respectiva.

Zeci de mii de pelerini ajung anual la moastele Sfintei Parascheva de la Iasi.

Cine a fost Sfanta Parascheva

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si daruiasca hainele sale saracilor.

Urmand sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului. Un inger i-a spus in vis sa se reintoarca in locurile parintesti. Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul, potrivit crestinortodox.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.