Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 de actuali sau fosti parlamentari, respectiv 14 actuali si 17 fosti deputati, precum si un senator.

Incalcarea regimului juridic al conflictului de interese a fost constatata la actualii deputati Mihaita Calimente, Bogdan Ciuca, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, George Ionescu, Atilla Bela Laszlo Kelemen, Ion Mocioalca, Iuliu Nosa, Laurentiu Nistor, Daniel Oajdea, Neculai Ratoi, Ion Stan si Madalin Voicu, la senatorul Catalin Croitoru si la fostii deputati Amet Aledin, Ana Gheorghe, Stefan-Vasile Beres, William Brinza, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Calian, Viorel Carare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Brasoan Lese, Corneliu Olar, Sorin Stefan Zamfirescu, Dan Radu Zatreanu.

Dintre acestia, in cazul a trei fosti deputati si al unui senator, Agentia a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301, alin. (1) din noul Cod penal, ca urmare a angajarii de catre acestia a propriilor rude in cadrul birourilor parlamentare.

Valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de peste un milion de lei (aproximativ 240.000 de euro).

„Agentia va depune toate diligentele necesare in vederea anularii actelor emise, adoptate sau intocmite cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese”, precizeaza ANI.

ANI a prezentat si lista celor 32 parlamentari, cu precizarea ca in 28 de cazuri a intervenit termenul de prescriptie de cinci ani pentru conflictul de interese de natura penala.

Vezi aici faptele parlamentarilor incriminati

„Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Radu Eugeniu Coclici, Neculai Ratoi si William Gabriel Brinza nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in termenul prevazut de lege, in exercitarea dreptului la aparare”, se precizeaza in comunicatul ANI.

In perioada 2011 — 2015, au fost constatate alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, incalcand, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natura penala si administrativa: in ceea ce priveste conflictele de interese de natura penala, in urma sesizarii PICCJ si trimiterea acestora in judecata, instanta a dispus condamnarea la inchisoare cu suspendarea pedepsei si interzicerea unor drepturi in 17 cazuri (dintre care 9 sentinte irevocabile); referitor la conflictele de interese administrative, in 15 cazuri instanta a confirmat prin decizii definitive si irevocabile constatarile ANI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.