Acasă Stirile zilei Stiinta COMUTATORUL GENETIC, noua ARMA descoperita impotriva OBEZITATII!

COMUTATORUL GENETIC, noua ARMA descoperita impotriva OBEZITATII!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii americani spun ca au gasit o noua arma impotriva obezitatii. Comutatorul genetic, adica o proteina care actioneaza asupra metabolismului ar putea sa combata eficient obezitatea.

Oamenii de stiinta americani afirma ca au facut o descoperire majora in lupta contra obezitatii: ei au descoperit un „comutator-genetic” care controleaza metabolismul. Astfel, intr-un test realizat pe soareci, ei au identificat o noua proteina care controleaza metabolismul si au folosit-o pentru a reduce considerabil riscul de aparitie a obezitatii si a diabetului, informeaza dailymail.co.uk.

Prin manipularea procesului biochimic care sta la baza abilitatii celulelor de „a arde” energie, cercetatorii americani sunt de parere ca vor putea in curand sa dezvolte noi terapii care le vor ajuta pe persoanele obeze sa slabeasca eficient.

Studiul cercetatorilor de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston a fost publicat in numarul din 10 aprilie al revistei Nature.

Prin reducerea cantitatilor de proteina nicotinamida N-metiltransferaza (NNMT) din grasimi si din ficat dezvoltarea diabetului si a obezitatii este redusa considerabil.

„Gratie acestei descoperiri, acum detinem o metoda de manipulare a metabolismului care ar putea accelera productia de energie si ar putea conduce la pierderea in greutate”, a declarat Barbara Kahn, coordonatoarea studiului.

Studiul a analizat un mecanism biochimic specific, cunoscut sub denumirea de „ciclu futil”, in cadrul caruia reactiile celulare sunt accelerate, iar organismul genereaza astfel mai multa energie.

„Stim cu totii anumiti oameni care par ca pot sa manance absolut tot ce vor si sa nu se ingrase deloc. O parte din acest control natural al greutatii se datoreaza metabolismului celular – rata inascuta a organismului de a arde energie. Ciclul futil este o metoda de accelerare a folosirii energiei in celule”, a spus aceeasi cercetatoare.

Savantii americani au folosit, de asemenea, o alta tehnica, utilizata deja cu succes in tratarea altor boli umane si, din acest motiv, considera ca noua lor metoda va putea fi folosita in curand pe piata.

„Descoperirea noastra este deosebit de interesanta, intrucat tehnologia antisens oligonucleotida (ASO) pe care am utilizat-o pentru a inhiba gena NNMT in studiul nostru este deja folosita in tratamentul altor boli ale oamenilor”, a adaugat Barbara Kahn.

Tehnologia ASO a fost deja aprobata de Food and Drug Administration (FDA) in tratamentul contra cauzelor genetice ce genereaza cantitati mari de colesterol si hiperlipidimie, ca si in tratamentul contra infectiilor oculare virale.

NNMT este o enzima care proceseaza vitamina B3 si a fost asociata cu anumite tipuri de cancer si maladia Alzheimer, a precizat Qin Yang, cercetator la BIDMC si profesor la Universitatea Harvard, coautor al studiului.

„Acum, am identificat un rol cu totul nou pe care aceasta enzima il are asupra tesuturilor de grasime – ea regularizeaza metabolismul energiei”, a adaugat acelasi cercetator.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos