Acasă Stirile zilei Stiinta REUSITA CHIRURGICALA la Cluj: Limba unui pacient a fost inlocuita cu un...

REUSITA CHIRURGICALA la Cluj: Limba unui pacient a fost inlocuita cu un muschi din zona pectorala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Limba unui pacient de 44 de ani a fost inlocuita cu succes cu un muschi din zona pectorala, o reusita chirurgicala a echipe medicale de la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala Cluj-Napoca.

Medicul Teofil Lung, coordonatorul echipei care a realizat interventia chirurgicala, a declarat ca s-a reusit „salvarea organului vorbirii”, astfel ca pacientul va putea comunicadupa doua saptamani.

„Operatia a reusit, am scos tumoarea, pacientul este bine. Va mai ramane internat cel putin zece zile, depinde totul acum de organismul lui. I s-a inlocuit limba pe care a trebuit sa o scoatem, cu un muschi din zona pectorala si am reusit sa ii salvam organul vorbirii, astfel ca va putea sa vorbeasca dupa doua saptamani”, a spus Lung.

Operatia a durat peste sapte ore.

Medicul Teofil Lung, coordonatorul echipei de medici, a declarat presei, miercuri, inaintea interventiei, ca pacientul a facut sedinte de chimioterapie si cobaltoterapie, insa tumoarea a crescut in continuare.

„Efectuam o operatie, in premiera nationala, unicat, la un pacient de 44 de ani din Bucuresti, care are o tumoare la limba. Limba se fragmenteaza, e bucati deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a facut 32 de sedinte de chimioterapie si cobaltoterapie, iar in urma tratamentului tumora nu a disparut, ci a crescut in continuare si a ajuns in faza in care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliana si are ganglioni pe ambele parti latero-cervicale, langa carotida si jugulara. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate sa mai inghita, nu se poate alimenta deloc. Operatia consta in indepartarea, in totalitate, a tumorii, dar si a limbii, a tesutului de sub limba, facem o larigectomie inalta, indepartam ganglionii si organul vorbirii, si apoi incercam o reconstructie imediata, si vom lua muschi din pectoral pentru a inlocui limba, pentru ca in cavitatea bucala a pacientului nu va mai ramane nimic”, afirma Lung.

Pacientul Ion Gheorghe spunea, inaintea interventiei chirurgicale, ca este sofer de meserie si a fumat mai multe pachete de tigari pe zi.

„Din ianuarie 2013 am fost descoperit cu aceasta boala, cancer la limba, nu puteam sa mai inghit, am fost la spitale din Bucuresti si am facut 32 de sedinte de chimioterapie. Aveam peste 90 de kilograme, am slabit foarte mult, nu mai puteam sa mananc nimic, doar ceai. Am fumat 32 de ani, sunt sofer, asta e meseria, fumam mai multe pachete de tigari pe zi”, a spus pacientul care a adaugat ca este increzator in operatie.

Teofil Lung a precizat ca a mai efectuat de-a lungul carierei doua interventii similare, prima in 1986, dar care nu a constituit un succes deplin, si una in urma cu 10 ani, la o pacienta care a reusit sa vorbeasca dupa 21 de zile de la operatie si si-a reluat alimentatia normala dupa o luna.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos