Acasă Stirile zilei Comandamentul NATO de la Bucuresti a fost activat!

Comandamentul NATO de la Bucuresti a fost activat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Unitatea de Integrare a Fortelor NATO (NFIU-NATO Force Integration Unit) de la Bucuresti a fost activata joi, in cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Apararii, Mircea Dusa, seful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciuca, ambasadorul Romaniei la NATO Sorin Ducaru si directorul general al Statului Major International al NATO gen. lt. Christopher Harper.

Comandamentul este unul dintre cele sase de acest tip constituite in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania in vederea consolidarii flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice, in cursul zilei de joi fiind inaugurate toate aceste unitati.

Ceremonia a inceput cu intonarea imnurilor Romaniei, al NATO si al Unitatii de Integrare a Fortelor NATO.

Infiintarea acestor unitati se inscrie intre masurile luate de Alianta Nord-Atlantica drept raspuns la modificarea situatiei de securitate din regiune si are ca scop imbunatatirea capacitatii NATO de a raspunde concret si decisiv oricarei actiuni ostile indreptate impotriva unui stat membru.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a afirmat, in discursul rostit in cadrul ceremoniei, ca infiintarea acestei unitati NATO are o semnificatie aparte pentru Romania si reprezinta „un eveniment istoric”.

„Aceasta Unitate de Integrare a Fortelor NATO nu este o unitate militara, ci are rolul de a intari securitatea aliantei pe flancul estic. In Tara Galilor a fost aprobat planul de masuri NATO pentru operationalizare de capacitati, pentru a raspunde adecvat schimbarilor majore a mediului de securitate din imediata vecinatate a granitelor Aliantei. Ca parte a acestor masuri s-a decis infiintarea a sase comandamente (…) fiecare unitate fiind incadrata cu aproximativ 40 de specialisti din statele aliate si statul care este natiune-gazda. Aceste structuri vor deveni complet operationale in 2016”, a declarat Mircea Dusa, citat de Agerpres.

Ministrul Apararii a precizat ca, pentru unitatea de la Bucuresti, la aceasta data sunt activate 27 de posturi nationale si 15 internationale, pentru care au oferit specialisti tari precum Albania, Bulgaria, Germania, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Spania, Marea Britanie, Grecia, Portugalia.

Dusa a mentionat ca finantarea unitatii este asigurata cu fonduri NATO, dar si cu fonduri ale MApN.

Valoarea investitiei pentru dotarea si modernizarea unitatii se ridica la 16 milioane lei, din care 13 milioane sunt din partea NATO si 3 milioane din partea Ministerului Apararii.

Si ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a subliniat ca aceste unitati nu sunt baze militare, ci „elemente de sprijin pentru continuarea instructiei si exercitiilor militare”.

„Este important ca aceste unitati regionale de comanda au fost decise de sefii de stat ai tarilor aliate, in cadrul ultimului summit NATO, din Tara Galilor. Nu vor fi baze militare, ci unitati de comanda, ele constituind vectori esentiali de actiune pentru cresterea capacitatii internationale a NATO. Aceste unitati vor facilita desfasurarea activa a fortelor aliate in regiune ori de cate ori este necesar, vor sustine planificarea apararii colective si vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instructiei si a exercitiilor militare”, a declarat Ducaru in cadrul ceremoniei.

El a apreciat deschiderea Comandamentului de divizie multinationala de sud-est al NATO, la 31 august, subliniind ca aceste masuri ale Aliantei Nord-Atlantice vin intr-un context geostrategic dificil, de actiune militara a Rusiei.

„Vorbim despre un mediu de securitate modificat la frontierele Aliantei”, a aratat Ducaru.

Directorul general al Statului Major International al NATO, gen. lt. Christopher Harper, a aratat si el ca unitatea deschisa la Bucuresti nu este o prezenta militara, ci are rolul de a oferi aparare colectiva.

„Conceptul strategic al NATO de la Lisabona din 2010 ne-a oferit o viziune asupra unei zone euroatlantice pasnice. Din nefericire, exista provocari clare, prezente si active la adresa acestei paci si securitati pe care ne-am imaginat-o. (…) NATO evolueaza, dar este de netagaduit ca scopul Aliantei nu s-a schimbat”, a declarat gen. lt. Christopher Harper, subliniind ca acest nou comandament reprezinta o dovada clara ca fortele aliate raman „la fel de puternice ca intotdeauna”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos