In aceasta societate agitata, cu totii suntem vulnerabili la epuizare. Cu toate acestea, daca poti observa primele simptome de epuizare, poti lua masurile necesare si poti evita o epuizare completa, care iti poate afecta in mod grav viata personala si profesionala.

Citeste in continuare pentru  a afla care sunt semnele precoce ale epuizarii. Daca ai unele dintre acestea, este foarte probabil ca te confrunti cu o epuizare pe care nu ai luat-o in seama inca.

Semne evidente ale epuizarii

Nu poti sa dormi – Ai probleme cu somnul; sau mai rau, ramai treaz toata noaptea.

Pierderea poftei de mancare – Obisnuiesti sa sari peste mese, deoarece nu iti este foame.

Sentimente negative – Ocazional te simti lipsit de speranta, tristete, vinovatie sau lipsit de valoare.

Semne mai putin evidente ale epuizarii

Repulsie fata de situatiile sociale – Te simti nelinistit sau chiar furios atunci cand cineva incearca sa-ti vorbeasca.

Pierderea placerii – Simti ca nu vrei sa mergi la munca sau la scoala; Nici macar nu-ti mai permiti sa petreci timpul in compania prietenilor si familiei si nici nu mai vrei sa faci lucrurile care iti placeau candva.

Performante scazute – Atunci cand nu reusesc sa realizeze un priect sau sa termine sarcina la timp, oamenii tind sa creada ca sunt incapabili. Cu toate a cestea, in afara abilitatilor scazute, este posibil sa fii victima epuizarii. Stresul cronic te poate impiedica sa fii la fel de productiv cum erai odata.

Daca ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, este posibil sa fii in mijlocul unei epuizari fara sa-ti dai seama de asta.

Cum este definita epuizarea din punct de vedere medical?

Epuizarea nu este doar o stare emotionala, ci de fapt este un sindrom medical. Potrivit doctorului Routsalainen si colegilor sai, epuizarea este un tip de stres psihologic. Se caracterizeaza prin epuizare si lipsa de entuziasm si reduce eficacitatea la locul de munca. Si, potrivit doctorului in psihologie Sherrie B. Carter, epuizarea poate provoca urmatoarele trei probleme:

Epuizare fizica si emotionala

Cinism si detasare

Sentimente de ineficienta si de neimplinire

Cauzele epuizarii

In cele mai multe cazuri, epuizarea isi are originea la locul de munca. Cu toate acestea, pe langa cariera, si alte aspecte ale vietii pot contribui la aparitia sa.

Urmatoarea lista prezinta toate cauzele posibile ale epuizarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.