Intestinul gros este alcatuit din colon si rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si elimina materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale.

Prima portiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros, numit si cancer colorectal este o tumoare solida, care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Cancerul colorectal este al doilea in randul celor mai frecvente forme de cancer, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, in tara noastra. Datele privind incidenta acestei boli in Romania arata ca peste 10.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer, in timp ce aproximativ 6.000 pierd batalia, scrie bzi.

Simptomele cancerului colorectal

Semnele si simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantitati microscopice de sange in scaun pana la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

• Sangerare rectala (scaun cu sange)

• Modificarea tranzitului intestinal

• Dureri sau crampe abdominale

• Anemie fara o explicatie

• Pierdere inexplicabila in greutate

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu varsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toti cei care manifesta simptome ce pot indica un posibil cancer sa se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale ale cresterii numarului de cazuri de cancer colorectal este mentalitatea. „Oamenii evita sa mearga la medic pentru ca le este jena sau frica. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate daca sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din pacate, rusinea ii impiedica pe cei care prezinta primele simptome sa apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.