Acasă Stirile zilei Am trait s-o patim si pe asta! Romanii au ajuns sa plateasca...

Am trait s-o patim si pe asta! Romanii au ajuns sa plateasca factura de curent a ungurilor si bulgarilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romanii suporta in factura la energia electrica si energia folosita de tarile vecine. Situatia pare imposibila, dar are o explicatie reala. Energia eoliana produsa in Dobrogea, pentru care fiecare roman plateste certificatele verzi, pleaca la export.

Vantul care bate in Dobrogea a dus eolienele pe podiumul celor mai importanti producatori de curent din tara. Producatorii isi permit sa vanda electricitatea la preturi foarte mici pentru ca oricum primesc certificatele verzi. Care sunt suportate insa de consumatorii casnici si sunt platite chiar daca energia nu este consumata de ei, ci pleaca peste hotare.

„Energie ieftina, cu preturi foarte mici, intre 0,1 si 0,8 euro pe megawatt, si s-a exportat in Ungaria. Ceilalti profita si cumpara energie din Romania mult mai ieftina, energie pe care o subventionam noi pentru ca noi, populatia, contribuim la certificatele verzi”, a spus Gheorghe Marin, vicepresedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, citat de Digi24.

„Pe de alta parte va intreb eu: daca avem instalate niste centrale eoliene, cine si-ar asuma raspunderea sa opreasca aceste centrale cand bate vantul si sa consume pacura, gaz, carbune sau alt combustibil?”, spune Marian Cernat, director in cadrul ANRE.

Exporturile de energie au atins 18% din productia totala in ultima perioada. Echivalentul energiei produse de cele doua reactoare de la Cernavoda trece granita in Ungaria, Bulgaria si Serbia.

„Aparitia traderului in piata de energie a creat tendinta speculativa sa cumpere cat mai ieftin si sa vanda cat mai scump”, a spus Rodin Traicu, deputat.

„Este un business si urmaresc sa faca profit”, a spus si Silvia Vlasceanu, specialist in energie.

Parlamentarii spun ca legea ar putea fi modificata tocmai pentru a pastra aceasta energie ieftina in tara. Energia eoliana ar urma sa fie vanduta companiei de stat Hidroelectrica, iar aceasta sa o foloseasca pentru a umple lacurile de acumulare prin pompaj. Cu apa din aceste lacuri se poate produce energie de echilibrare a sistemului, fara a mai porni termocentralele pentru asta.

Fiecare pornire a termocentralelor costa 300.000 de lei, bani care ajung sa umfle pretul total al energiei electrice de pe bursa. Adica, bulgarele se rostogoleste pana in facturile romanilor, deoarece 50% din valoarea energiei platite de consumator este cumparata de pe bursa.