In Asia este necesar sa se creeze o noua arhitectura a securitatii, cu participarea Rusiei, a declarat presedintele chinez Xi Jinping in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin in China. In discursul sau, liderul din China a atras atentia asupra necesitatii luptei cu cele „trei rele”, potrivit ITAR -TASS.

Xi a subliniat ca securitatea unei tari nu poate fi asigurata in detrimentul alteia.

„Litigiile ar trebui sa fie rezolvate prin mijloace pasnice, fara folosirea fortei sau la amenintarea cu forta” – a spus presedintele chinez.

China sustine ca prin consultari pasnice a reusit sa solutioneze litigiile transfrontaliere cu 12 tari, liderul chinez propunand crearea unui forum regional permanent pentru a discuta probleme de securitate. El a subliniat ca guvernul Chinei cauta sa creeze un mecanism permanent pentru statele din regiune pentru a lupta in comun impotriva celor „trei rele ” (terorismul, separatismul si extremismul).

Putin si Xi Jinping nu s-au referit la situatia din Ucraina si recenta incalcare de catre Rusia, “pilonul stabilitatii regionale”, a suveranitatii unui stat vecin, prin anexarea unilaterala a unei intregi regiuni (Crimeea). In plus, niciun cuvant despre spirjinirea logistica, cu forte militare si armament de care Rusia a miscarii separatiste din regiunile estice ale Ucrainei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.