Acasă Stirile zilei Bani Putin se intoarce triumfator din China. Dupa 10 ani de negocieri, semneaza...

Putin se intoarce triumfator din China. Dupa 10 ani de negocieri, semneaza acordul pentru gaze cu chinezii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se pare ca Putin se va intoarce, totusi, triumfator la Moscova. Dupa mai mult de zece ani de negocieri si, cand se parea ca Rusia si China nu vor ajunge la un acord nici cu ocazia vizitei presedintelui rus in China, cele doua tari au semnat, pana la urma, acordul privind furnizarea de gaze naturale in urmatorii 30 de ani, transmit Bloomberg si Reuters.

Tranzactia va ajuta Gazprom sa compenseze pierderea de piata in Europa, hotarata sa-si reduca dependenta de gazele rusesti.

Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusa va trebui sa construiasca un nou gazoduct, ale carui costuri sunt estimate la peste 400 miliarde de dolari.

In contextul crizei din Ucraina, Gazprom cauta sa-si reduca dependenta de Europa intrand pe noi piete. Datorita acordului semnat cu China, Gazprom va reusi sa dezvolte zacamantul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale piete din Europa.

Contractul a fost semnat miercuri, la Shanghai, de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si de oficialii chinezi, la o zi dupa vizita presedintelui Vladimir Putin in China.

Anul trecut, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei si Turciei, comparativ cu 26% in 2012.

Gazprom, companie controlata de statul rus, se bazeaza pe piata UE pentru 80% din exporturile sale.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos