Chinezii au ajuns, în cele din urmă, şi în România, după mai mulţi ani de negocieri pentru implicarea în sistemul energetic din ţară. Dacă până acum compania China Huadian Engineering Co. Ltd şi-a arătat interesul pentru alte unităţi energetice din ţară, construcţia unui nou grup energetic la Rovinari este dată ca certă. Investiţia este evaluată la aproximativ un miliard de euro.
Compania China Huadian Engineering Co. Ltd este investitorul privat cu care va fi constituită societatea mixtă de tip IPP (în parteneriat public privat) pentru realizarea noului grup energetic de 500 MW la Termocentrala Rovinari, se arată într-un comunicat al Casei de avocatură Boştină&Asociaţii, consultantul juridic al Complexului Energetic Rovinari. Comisia de negociere numită pentru a gestiona proiectul a selectat oferta prezentată de compania China Huadian Engineering, care a întrunit cel mai mare număr de puncte (100), faţă de 78,75 puncte obţinute de Compania Marubeni Corporation.
“Dincolo de mărimea investiţiei, de aproximativ un miliard de euro, acest proiect are o semnificaţie aparte, fiind una din primele investiţii ale Chinei pe piaţa de energie din România”
a declarat avocatul coordonator, Doru Cătălin Boştină.
Complexul Rovinari intenţionează să construiască un grup energetic nou de 500 de MW pe bază de lignit, care se va amplasa pe locul a două grupuri de câte 200 MW puse în funcţiune în perioada 1972-1973; în prezent, acestea sunt dezafectate. Noul grup energetic de la Rovinari va respecta regula privind realizarea parteneriatului public-privat, prin aport în natură din partea firmelor ce ţin de Ministerul Economiei şi aport în numerar al unui potenţial investitor.
România a curtat de mai mult timp China pentru a o introduce în planul investiţional din ţară. Se pare că oamenii de afaceri chinezi s-au arătat interesaţi, în principal, de proiecte din agricultură, IT, infrastructură şi energie. Acesta din urmă s-a dovedit a fi cel mai interesant, având în vedere că unul dintre foştii ocupanţi ai portofoliului de la Economie a oferit 15% din Transelectrica părţii chineze, fără nici o finalitate.
De altfel, China Huadian Engineering a încheiat un memorandum cu Ministerul Economiei, în 2011, prin care se puneau bazele structurii de cooperare în cadrul unei viitoare companii mixte pentru bătrâna termocentrală de la Doiceşti, închisă de mai mulţi ani. Investiţia preconizată era de 700 milioane de euro şi salva şi minele de la falimentara Carbonifera Ploieşti, care urma să furnizeze materia primă – lignitul. Autorităţile nu au anunţat că acest proiect să fi fost abandonat.