Acasă Stirile zilei În Norvegia biserica s-a separat de stat

În Norvegia biserica s-a separat de stat

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parlamentarii norvegieni au votat separarea Bisericii de stat, potrivit unui amendament constituțional. Norvegia este una dintre ultimele țări dezvoltate care au o religie de stat, motiv pentru care numeorși parlamentari au susținut acest proiect.

”Religia evanghelică luterană nu va mai fi religia oficială a ţării, iar Biserica norvegiană va primi fonduri publice în acelaşi mod ca celelalte Biserici”

a anunţat Parlamentul într-un comunicat.

Conform Constituţiei norvegiene, amendamentul a fost aprobat prin aclamare, la trei zile după ce parlamentarii l-au adoptat cu o majoritate copleşitoare, cu 161 de voturi “pentru” şi 3 “împotrivă”.

Prin separarea sa de stat, Biserica va avea autoritatea de a-şi numi superiorii fără aprobarea guvernului. În plus, nu va mai fi obligatoriu nici ca jumătate dintre membrii guvernului, nici ca ministrul afacerilor ecleziastice să aparţină de Biserica Norvegiei, acelaşi lucru nefiind însă valabil şi pentru familia regală.

Biserica Norvegiană, favorabilă separării, numără circa patru milioane de membri, într-o ţară cu 4,7 milioane de locuitori.