Acasă Life Dezvoltare Personala Cele trei scenarii prin care parintii distrug viitorul copiilor! Rezultatul e acelasi…

Cele trei scenarii prin care parintii distrug viitorul copiilor! Rezultatul e acelasi…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cand vorbim despre o persoana narcisista, cel mai probabil ne gandim la adulti. Narcisistii au un simt umflat al importantei lor si au nevoie de admiratie din partea celorlalti. Dar pentru a intelege cu adevarat de unde provine tulburarea de personalitate narcisista, trebuie sa ne uitam mai intai la dezvoltarea in perioada copilariei.

Cei mici sunt extrem de sensibili la influentele asupra personalitatii lor, deoarece acestia se afla in plin proces al dezvoltarii personalitatii. Si de cine sunt mai cel mai mult inconjurati cei mici in aceasta perioada? De parinti! Bine sau rau, modul in care cei mici sunt tratati de parinti, le afecteaza acestora intr-o foarte mare masura personalitatea la o varsta adulta.

Cum devin oamenii narcisisti?

Elinor Greenberg, psiholog, autor, conferentiar si consultant pentru tulburarile narcisiste explica faptul ca anumite relatii parinte-copil din copilaria timpurie pot provoca tulburari de personalitate narcisista la varsta adulta. Ea a impartasit trei scenarii care ofera motivele pentru care cineva are aceasta tulburare si explica modul in care acestea se fac simtite la varsta adulta.

Citeste in continuare pentru a afla care sunt greselile comune din copilariei care pot cauza cel mai frecvent tulburarea de personalitate narcisista.

Scenariul #1 – Valori parentale

In aceasta situatie copilul este crescut intr-o familie care este foarte competitiva si care apreciaza si recompenseaza realizarile inalte. Motto-ul familiei a fost: daca nu poti sa fii cel mai bun atunci de ce sa te mai deranjezi?

Dragostea a fost conditionata: atunci cand ai castigat cursa pe primul loc, cand ai castigat diploma la targul de stiinta sau cand ai jucat in acel spectacol scolar, ai fost acoperit de lauda si atentie. Cand nu ai facut-o, a fost o dezamagire.

Copiii din aceste familii nu se simt iubiti in mod constant. Este greu pentru acestia sa se bucure de ceva de dragul sau, daca nu le ofera un statut. Acestia se simt in siguranta si merituosi numai atunci cand se bucura de succes si cand sunt recunoscuti ca fiind “cei mai buni”. Acest lucru pune in miscare un model de viata care urmareste succesul si care il confunda cu fericirea.

Scenariul #2 – Devalorizarea parintelui narcisist