Acasă Stirile zilei Cele mai vechi muzee ale lumii

Cele mai vechi muzee ale lumii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exceptand acele monumente antice care prin ele insele au devenit muzee, cum sunt piramidele, ziguratele, orasul Pompei si altele, iata un top al celor mai vechi si renumite muzee, a caror vizitare merita cheltuiala, pentru cine este dornic sa vada si sa cunoasca.

Fireste, cheltuiala nu este mica, dar si satisfactia este enorma, daca tinem seama mai ales de faptul ca, la aceasta, se adauga o amintire de neuitat.

 

Muzeele Capitoline, Roma, Italia

Complexul include piese de arta si de arheologie si a fost infiintat de papa Sixtus al IV-lea, in anul 1471, cand a donat municipalitatii propria sa colectie de lucrari din bronz.

Initial, donatia era gazduita pe dealul Capitoliului. In anul 1536, Michelangelo Buonarroti a proiectat actualul complex, format din trei cladiri, unde pot fi vazute piese unice: statui antice romane sau renascenciste, monede antice si din timpul Renasterii, bijuterii si multe altele.

Muzeele Vaticanului, Vatican

Vaticanul este un mare complex de muzee, prima expozitie a exponatelor fiind achizitionata de papa Iulius al II-la, in anul 1506, si expusa, atunci, in Palatul Borgia. Ulterior, s-a construit un spatiu cu scopul exclusiv de a adaposti un muzeu, care s-a dezvoltat pe parcurs, incluzand astazi Muzeul de Sculptura Antica, Muzeul de Arta, Muzeui Vaticanului si multe altele.

Muzeul de istorie din Basel, Elvetia

Actualul muzeu a fost inaugurat in 1894 si a fost destinat sa gazduiasca cea mai pretioasa colectie de piese istorice din regiune. Initial, a existat aici o frumoasa colectie de obiecte istorice, adunate in 1661 si prezentate publicului dupa zece ani, nu ca muzeu, ci ca o simpla expozitie de unicate rare.

Royal Armouries, Londra, Marea Britanie

Acesta este cel mai vechi muzeu din Marea Britanie si unul dintre cele mai vechi muzee organizate din lume. A fost deschis pentru public in anul 1660, desi colectia era mult mai veche. Pana in acel an, ea putea fi vizitata numai de un public foarte restrans, respectiv invitati de rang inalt ai regelui.

Printre piesele de deosebita valoare, se pot vedea arme de foc individuale, piese de artelierie, armuri medievale.

Muzeul de Arte Frumoase si Arheologie, din Besancon, Franta

Deschis in anul 1694, muzeul din Besancon este cel mai vechi din Franta si se spune ca renumele muzeului a creat celebritatea orasului. Are sectii vaste de pictura din toate epocile, piese de anticariat, mobilier, sculptura, monede, bijuterii valoroase, vestigii istorice, inclusiv mumii egiptene.

Ashmolean Museum, Oxford, Marea Britanie

Este primul muzeu universitar din lume, conceput de arhitectul Charles Robert Cockerell, inceput in 1677 si inaugurat de Elias Ashmolean, la 24 mai 1683.

Printre piesele de valoare exceptionale care pot fi vazute aici, se numara picturi de Leonardo da Vici, Rafael, Michelangelo, Turner, Lawrence si multe altele. Muzeul a fost total renovat si redeschis publicului in 2009.

British Museum, Londra, Marea Britanie

Fondat in 1753, British Museum este unul dintre cele mai vechi si valoroase muzee ale lumii. Inventarul muzeului contine 7.000.000 de opere de arta. In departamentele muzeului, pot fi vizionate piese din: Orientul Mijlociu, Egiptul Antic, Sudan, Antichitatea Greaca si Romana, Asia, Africa, Oceania, America si, bineineles, Europa.

In afara picturilor si sculpturilor, muzeul detine o colectie unica de monede si medalii, piese de bibliofilie etc.

Galeria Uffizzi, Florenta, Italia

Galeria este renumita nu numai pentru colectia deosebita pe care o adaposteste, dar si pentru constructia sa, considerata o bijuterie arhitectonica, finalizata in anul 1581.

Printre piesele celebre aflate la Galeria Uffizi se numara picturi ale lui Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo, Duccio di Buoninsegna, Simone Martini, Fra Filippo Lippi, Caravaggio.

Belvedere, Viena, Austria

Palatul a fost initial resedinta printului Eugeniu de Savoya, iar cu timpul familia imperiala a inceput sa adune si sa expuna aici valoroase piese de arta, reusind sa realizeze, in 1776, un muzeu care a fost deschis pentru public in 1781.

Luvru, Paris, Franta

Este unul dintre cele mai mari si cele mai renumite muzee din lume. Initial, in secolul XII, cladirea era o simpla cetate. Dupa Revolutia Franceza, cladirea a fost organizata ca muzeu, inaugurat la 10 august 1793. Includea atunci 537 de picturi.

Astazi, Luvrul are nu mai putin de 35.000 de piese, care includ Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, statuia Venus din Milo, multe piese semnate de Rembrandt, Titian si alti monstri sacri ai artelor.