Acasă Stirile zilei Tabelul lui Mendeleev are doua elemente noi

Tabelul lui Mendeleev are doua elemente noi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata a aprobat, in 31 mai 2012, introducerea a doua elemente noi in Tabelul lui Mendeleev: Fleroviu si Livermoriu, scrie ScienceNews.org.

Cele doua elemente au fost obtinute in laborator inca de acum mai bine de 10 ani, existenta lor fiind confirmata in urma mai multor experimente.

Alte trei elemente au mai iesit recent din acest proces, ocupand pozitiile 110, 111 si 112 din tabelul periodic.

Toate cele cinci elemente descoperite recent sunt foarte instabile, descompunandu-se rapid in alte elemente, si putand fi obtinute doar in conditii de laborator. Deocamdata nu se cunosc foarte multe lucruri despre aceste elemente ce sunt foarte greu de analizat din cauza instabilitatii lor. Aceste elemente nu sunt intalnite in mediul natural si fac parte din clasa de elemente supergrele sau transuraniene.

Cele doua elemente ce au primit denumirile de livermoriu si fleroviu vor ocupa pozitiile 114 si 116. Ele au fost acceptate oficial in tabelul periodic al elementelor in luna iunie, insa vor mai trece aproximativ 5 luni de analize pana vor fi inscrise efectiv in tabel.

Elementul 114, denumit initial ununquadiu, a fost rebotezat fleroviu (Fl), dupa Institutul Flerov pentru cercetari nucleare din Rusia, unde a fost descoperit. Acest institut poarta la randul sau numele savantului rus Gheorghi Flerov (1913-1990), parintele bombei atomice sovietice. Acest element a fost observat in premiera dupa bombardamentul cu ioni de calciu a unei tinte din plutoniu.

Elementul 116, care a detinut numele de ununhexiu, a fost rebotezat livermoriu (Lv), dupa laboratorul american din orasul Livermore in care a fost descoperit. Acest element a fost observat pentru prima oara in anul 2000, in urma unui experiment in care au fost izbiti unii de altii atomi de curiu si calciu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos