Acasă Sanatate Cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 raportate de pacienti! Durerile de...

Cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 raportate de pacienti! Durerile de cap, primul semn

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Durerile de cap si pierderea mirosului sunt cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 in randul pacientilor europeni care sufera de forme usoare si moderate ale acestei boli, potrivit unui studiu care a subliniat ca maladia poate lua forme diferite in functie de varsta si de sexul persoanelor infectate, relateaza Agerpres, citand AFP.

70% dintre pacientii europeni au prezentat fiecare din cele doua simptome mentionate, au concluzionat autorii acestui studiu publicat in Journal of Intern Medicine si realizat pe un esantion de peste 1.400 de persoane infectate cu noul coronavirus, a caror contaminare a fost confirmata prin teste de depistare.

Printre celelalte simptome frecvente s-au numarat nasul infundat (67,8%), tusea (63,2%) si starea de oboseala (63,3%), urmate de dureri musculare (62,5), secretii nazale abundente (60,1%) si pierderea gustului (54,2%). In schimb, febra a fost semnalata de mai putin de jumatate dintre pacientii participanti la acest studiu (45,4%).

Aceasta prima ancheta epidemiologica pe pacienti europeni cu forme non-severe de COVID-19 a fost lansata de Federatia Internationala a Societatilor de ORL (IFOS) pentru a evalua frecventa simptomelor de pierdere a mirosului (anosmie) si a gustului (ageuzie), raportate de anumiti pacienti dupa sosirea pandemiei pe continentul european.

Rezultatele preliminare publicate la inceputul lunii aprilie au aratat frecventa acestor simptome, putin descrise pana atunci de studiile realizate in Asia.

Studiul complet, realizat in cinci tari europene (Franta, Belgia, Italia, Spania si Elvetia), confirma ca pierderea mirosului este „un simptom specific” pentru COVID-19 si nu doar o consecinta a obstructiei nazale.

„Capacitatea COVID-19 de a invada bulbul olfactiv si, prin consecinta, sistemul nervos central este probabil o ipoteza” pentru a explica anosmia, au precizat cercetatorii de la spitalul universitar Foch din Suresnes (Franta).

Anosmia si ageuzia au fost foarte putin descrise in studiile realizate pe pacienti chinezi, care raportau in principal febra, tuse si dificultati respiratorii drept simptome principale cauzate de COVID-19.

Autorii studiului coordonat de IFOS considera ca aceasta diferenta poate fi explicata prin faptul ca studiile chineze au fost realizate pe pacienti spitalizati, care prezentau forme mai severe ale infectiei.

Autorii noii cercetari au lansat, de asemenea, ipoteza ca mutatiile genetice succesive ale noului coronavirus s-ar putea afla la originea acestor simptome diferite si ca populatiile europene prezinta concentratii mai mari ale enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), care actioneaza ca un receptor al coronavirusului.

Ei au subliniat totodata ca frecventa simptomelor variaza in functie de varsta si de sex.

Astfel, pacientii tineri prezentau mai des tulburari ORL (urechi, nas si gat), in timp ce pacientii varstnici prezentau adeseori febra, stare de oboseala si pierderea apetitului.

Tusea si febra au fost mai des constatate la barbati, femeile fiind mai des afectate de simptome precum pierderea mirosului, dureri de cap si nas infundat.