Acasă Life Dezvoltare Personala Cele 24 de citate despre prietenie, iertare si viata ale lui Aristotel...

Cele 24 de citate despre prietenie, iertare si viata ale lui Aristotel care iti vor influenta viitorul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

#13. “Antidotul pentru cinci dusmani consta intr-un prieten.”

#14. “Perfecta este insa prietenia dintre oamenii cu noblete spirituala, adica cei ale caror afinitati izvorasc din virtute. In acelasi fel isi doresc ei binele unul altuia: ca oameni de virtute; si oameni de virtute ei sunt in insasi esenta lor. Iar a dori binele prietenului pentru prietenul insusi inseamna a fi prieten in sensul cel mai inalt (pentru ca o astfel de prietenie se datoreaza structurii interioare a celor ce o resit si nu unei stari accidentale). Prietenia lor dureaza atat timp cat dau dovada de virtute, iar virtutea este durabila. Si fiecare dintre ei este bun atat in mod absolut, cat si in raport cu prietenul sau, caci, oamenii cu noblete spirituala sunt nobili in sens absolut, cat si in raport cu prietenul sau, caci, oamenii cu noblete spirituala sunt nobili in sens absolut si in acelasi timp utili unii altora. E de la sine inteles ca asemenea prietenii sunt rare, oamenii de acest fel fiind putini. Aceasta forma de prietenie este deci perfecta atat prin durata sa, cat si prin celelalte trasaturi, si in toate privintele fiecare primeste si ofera celuilalt acelasi lucru sau ceva asemanator, asa cum trebuie sa fie intre prieteni.”

#15. “Egalitatea este sufletul prieteniei.”

#16. “Nu-ti cunosti prietenul decat dupa ce ai mancat multa sare cu el… Prieten in sensul prieteniei perfecte nu poate cineva cu multi.”

#17. “Frumusetea sufletului straluceste atunci cand o persoana intampina fara sa-si piarda cumpatul fiecare nesansa pe masura ce se iveste, nu pentru ca nu ar simti, ci pentru ca este o persoana cu caracter superior si plina de eroism.”

#18. “Tinerii au pasiuni puternice si tendinta de a si le satisface chiar si intr-un mod nechibzuit. Au sangele fierbinte si sunt iuti la manie. Datorita dragostei lor fata de onoare nu pot suferi sa fie jigniti si se indigneaza daca li se pare ca n-au fost tratati cum se cuvine. Tin prea putin la bani pentru ca n-au invatat inca ce inseamna sa fii lipsit de ei. Au principii foarte inalte, pentru ca viata nu i-a umilit inca, sau pentru ca nu s-au deprins inca cu inevitabilele ei ingradiri. Ar prefera sa faca mai degraba fapte nobile decat altele folositoare. Vietile lor sunt oranduite mai degraba dupa sentimente decat dupa ratiune. Ei cred ca stiu totul si sunt absolut sigur de asta. De fapt, tocmai de aceea ei fac lucrurile intr-o masura prea mare.”

#19. “Prieteniile camaradesti nu reunesc un numar mare de prieteni; cine se arata prieten fata de toata lumea si se poarta familiar cu oricine ii iese in cale este considerat a nu fi prieten cu nimeni si trece un om dornic cu tot dinadinsul sa placa. Asadar, si numarul prietenilor trebuie sa fie limitat si desigur ca limita maxima nu trebuie sa depaseasca numarul de persoane in intimitatea carora iti poti petrece viata (caci, viata in comun este considerata elementul cel mai caracteristic al prieteniei); or imposibilitatea de a trai in comun cu prea multe persoane si de a te imparti intre ele este cat se poate de clara. Ca sa nu mai vorbim ca, la randul lor, prietenii nostri trebuie sa fie prieteni si intre ei, din moment ce trebuie ca toti sa-si petreaca timpul impreuna, lucru dificil de realizat cand sunt multi. Si la fel de dificil ar fi sa participi la bucuriile sau supararile unui numar prea mare de persoane, caci se poate sa te vei in situatia de a impartasi, concomitent, bucuria unuia si supararea altuia. Deci si o prietenie profunda este posibila doar fata de putini.”

#20. “E mai puternic cel care isi invinge poftele decat dusmanii: intr-adevar, lucrul cel mai greu e sa te invingi pe tine.”

#21. “Desi iubim si prietenia si adevarul, totusi e o datorie sfanta sa pretuim mai mult adevarul.”

#22. “Nimeni nu poate trai fara prieteni, chiar daca stapaneste toate bunurile lumii.”

#23. “Cei care educa copiii bine ar trebui sa fie onorati mai mult decat cei care ii fac; pentru ca daca ultimii le dau doar viata, primii le dau arta de a vietui bine.”

#24. “Cel mai bun dar pentru muritori e sanatatea; apoi vin bujorii cei fara de pereche ai frumusetii; in randul al treilea e bogatia, dar cea necartita si neblamata de nimeni, iar in al patrulea rand sa-ti petreci cu prietenii ceasul tineretii.”