Sofranul este cel mai scump si cautat condiment la nivel mondial, cunoscut si sub denumirea ‘aurul rosu’. Este folosit in cele mai exclusiviste restaurante ale planetei si in cele mai gustoase preparate din bucatariile traditionale din diferite zone de pe glob.

Cu un pret de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai buna, sofranul este mai scump decat cel mai tranzactionat metal la nivel mondial, in speta aurul. Valoarea sa s-a mentinut constant ridicata din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesara strangerea a peste 200.000 de fire delicate de sofran de la aproximativ 70.000 de flori sofran.

Tara cea mai cunoscuta pentru cultivarea sofranului este Iranul, unde traditia dateaza de aproximativ 3.000 de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de sofran realizate anual la nivel mondial, datorita conditiilor meteo unice care asigura o aroma puternica florii de sofran, calitatea puternic aromata fiind de altfel o caracteristica pentru preparatele culinare locale, pentru cosmeticele sau medicina traditionala de provenienta iraniana.

Proprietatile sofranului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.