Acasă Multimedia Videogalerie Ceausescu si programul nuclear secret al Romaniei! Cum a vrut sa-i sperie...

Ceausescu si programul nuclear secret al Romaniei! Cum a vrut sa-i sperie pe rusi si pe americani! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Numele lui Ceausescu capatase o incarcatura malefica cu care i-a speriat pe rusi si americani, dupa ce au auzit de programul nuclear secret al Romaniei.

Demonizat in fel si chip, in momentele revolutiei romane, indiscutabil, s-a atins apogeul miturilor legate de Nicolae Ceausescu. Asta, deoarece, de-a lungul timpului se nascusera si facusera cariera numeroase legende referitoare la Nicolae sau Elena. Unul dintre aceste mituri spunea ca dictatorul avea – sau avea de gand – sa actioneze butonul rosu al unei bombe nucleare.

Chiar daca nu a avut nici macar de gand sa posede armament atomic, Nicolae Ceausescu, in august 1968, a facut ceva care a zguduit lumea, ca si cum ar fi detonat o ogiva nucleara. Apoi a aparut mitul…

Dupa celebrul discurs in care infiera tarile Tratatului de la Varsovia pentru invadarea Cehoslovaciei – momentul suprem al dictatorului – Republica Socialista Romania a fost la un pas de a fi calcata, din nou, de Armata Rosie. Acum, in august 1968, Ceausescu, dincolo de strategia lui – daca o fi existat vreuna – nu facea altceva decat sa intarate „fiara” sangeroasa.

Pregatita odata cu scenariul invadarii Cehoslovaciei, Operatiunea Nistru prevedea ca pe 22 noiembrie 1968 Romania sa fie ocupata de 150.000 de militari rusi, polonezi si maghiari. Trupele pregatite pentru ocupatie erau masate la granita estica. In acele imprejurari s-a nascut un alt mit – de mai mica anvergura – conform caruia rusii chiar ar fi fortat frontiera de stat a Romaniei cu tancurile. Dar, surpriza, o arma nemaivazuta si nemaiauzita, un soi de superlaser romanesc, ar fi taiat cateva blindate lasandu-i, pentru cateva clipe, pe rusi masca pentru ca apoi sa fuga indarat infricosati.

Asa ceva nu a avut niciodata pretentii de veridicitate. In schimb, dupa imblanzirea „fiarei rosii”, cativa ani mai tarziu, Ceausescu a aflat ce furori facuse reactia oficialilor israelieni, atunci cand au fost intrebati, pe sleau, daca are sau nu poporul evreu arma atomica. Acestia au raspuns ca… „se abtin”. Si lumea a luat foc, de parca s-ar fi spus ca au si folosit-o.

Astfel, securitatea, prin serviciul de susanele dedicat, s-a lansat zvonul ca Romania ar dezvolta un program nuclear secret, pentru elaborarea unei bombe. Doar ca barfa – propagata cu succes – nu a impresionat pe nimeni dintre cei vizati de o asemenea dezinformare. Pe rusi, probabil ca i-a facut sa zambeasca. Vestul Europei era pazit de Anglia si Franta, si ele puteri nucleare. Pe americani, nu avea cum sa-i sperie asa ceva. Erau caliti, departe si, oricum aveau alte probleme. China nu avea de ce sa se teama de o Romanie „nucleara”: eram prieteni buni si avea si ea in dulap cateva bombe atomice adevarate, inca din 1964. Nu mai ramaneau decat vecinii nostri mai mici, care oricum nu aveau ce sa faca, chiar daca ar fi fost adevarat zvonul. Mai erau cateva tari arabe prietene, dar acestea, daca ar fi dorit asa ceva, aveau de unde sa procure armament nuclear de pe piata reala si nu a zvonurilor…

Asa se poate spune ca s-a fasait mitul Romaniei, ca putere nucleara. Dar succesul sau acolo unde nu era nevoie de el, adica in tara, a fost o experienta interesanta pentru Securitate.

Sursa: rtv.net

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos