Acasă Timp liber Spiritualitate Cea mai veche si prima sarbatoare a crestinilor! Romanii o asteapta in...

Cea mai veche si prima sarbatoare a crestinilor! Romanii o asteapta in fiecare saptamana!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sf. Biserica, din vremea Sf. Apostoli, a decis ca duminca sa fie sarbatoare religioasa si ziua saptamanala de odihna. Astfel, ziua de duminica este considerata cea mai veche si prima sarbatoare a crestinilor.

Sf. Ignatie Teoforul (†107), episcop al Antiohiei si ucenic al Sfintilor Apostoli, le cerea crestinilor proveniti dintre iudei sa cinsteasca duminica si sa renunte la sambata, ca zi de odihna: „Asadar, cei care au trait in randuielile cele vechi (adica evreii) si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci duminica, in care si viata noastra a rasarit, prin El si prin moartea Lui…“.

Crestinii cinstesc duminica fiindca in aceasta zi a inviat Mantuitorul din morti, aducand izbavirea din robia pacatului. Iar acest eveniment din istoria mantuirii reprezinta temelia credintei noastre deoarece, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel: „Daca Hristos n-ar fi inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica si credinta noastra“, scrie ziarullumina.ro.

Invierea Domnului Hristos in ziua de Duminica este o realitate marturisita de toti Sfintii Evanghelisti. „Iar in ziua intaia a saptamanii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormant, dis-de-dimineata, fiind inca intuneric, si a vazut piatra rasturnata de pe mormant“, ne spune Sf. Ap. Ioan.

De asemenea, prima zi a creatiei lumii este duminica. Despre insemnatatea acestui fapt, Sf. Iustin Martirul si Folosoful arata: „Iar in ziua soarelui noi ne adunam laolalta, deoarece aceasta este prima zi in care Dumnezeu, schimband intunericul si materia, a creat lumea, iar Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, in aceeasi zi a inviat din morti“.

Pentru crestini, duminica mai are insemnatate deosebita, deoarece intr-o zi de duminica S-a pogorat Duhul Sfant peste Sfintii Apostoli si tot intr-o zi de duminica S-a inaltat Domnul la ceruri.

Respectand duminica in locul sambetei, crestinii nu pot fi acuzati ca nu respecta porunca a patra, deoarece ei traiesc dupa randuielile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli.