Acasă Utile Cea mai buna metoda de a tine greutatea in frau! Secretul hormonului...

Cea mai buna metoda de a tine greutatea in frau! Secretul hormonului foamei a iesit la iveala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pierderea in greutate poate fi dificila, dar mentinerea acesteia, aplicand o dieta este o etapa si mai grea.

Cercetarile arata ca un procent mare de diete nu sunt viabile. Persoanele care le tin, dimpotriva, pot lua in greutate imediat ce revin la regimul alimentar obisnuit. Luarea in greutate se datoreaza partial apetitului si hormonilor care regleaza greutatea si care incearca sa mentina si chiar sa adauge grasimi.

Ghrelin, „hormonul foamei”, joaca un rol-cheie, deoarece trimite semnale catre creier sa manance. Nivelurile sale cresc in timpul unei diete si intensifica senzatia de foame, ceea ce face mai complicat procesul de pierdere in greutate.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre acest hormon si cum sa-l controlati.

Ce este Ghrelin?

Ghrelinul este adesea numit hormonul foamei, si uneori numit lenomorelin, care calatoreste prin sangele tau spre creier, unde trimite semnale ca iti este foame. Functia principala a lui Ghrelin este cresterea apetitului. Va face sa consumati mai multa hrana, mai multe calorii si sa depozitati grasime.

in plus, afecteaza ciclul de somn/trezire, comportamentul cautarii recompenselor, senzatia de gust si metabolismul carbohidratilor.

Hormonul este produs in stomac si secretat atunci cand acesta este gol. Intra in sange si afecteaza o parte din creier cunoscut sub numele de hipotalamus, care guverneaza hormonii si apetitul, arata bzi.

Cu cat este mai mare nivelul acestui hormon, cu atat mai mare este foamea. Cu cat nivelul este mai mic, cu atat te simti mai plin si cu atat este mai usor sa consumi mai putine calorii.

Deci, daca doriti sa pierdeti in greutate, scaderea nivelului de ghrelin poate fi benefica. Ghrelin poate suna ca un hormon groaznic, care distruge dieta. Cu toate acestea, in trecut a jucat un rol important in supravietuire, ajutand oamenii sa mentina un nivel sanatos al grasimii corpului.

Daca doriti sa luati cateva kilograme in plus, nivelurile mai ridicate de ghrelina va pot ajuta sa consumati zilnic mai multe alimente si calorii.

Ce cauzeaza aparitia lui Ghrelin?
Nivelurile ghrelinului cresc de obicei inaintea mesei, cand stomacul este gol. Apoi, acestea scad la scurt timp dupa ce stomacul este plin. Desi este posibil sa presupuneti ca persoanele obeze au niveluri mai ridicate. De fapt, unele cercetari arata ca nivelurile lor sunt, de fapt, mai scazute decat in ​​cazul oamenilor slabi.

Alte studii sugereaza ca persoanele obeze ar putea avea un receptor ghrelin excesiv de activ, cunoscut sub numele de GHS-R, ceea ce duce la cresterea consumului de calorii.

Cu toate acestea, indiferent de cantitatea de grasime din organism pe care o aveti, nivelurile de ghrelin cresc si va maresc senzatia de foame atunci cand incepeti o dieta. Acesta este un raspuns natural al corpului tau, care incearca sa te protejeze de foame.

in timpul unei diete, apetitul creste si nivelurile de leptina a hormonului „plinatate” scad. Rata metabolica tinde sa scada semnificativ, mai ales cand restrictionati caloriile pentru perioade lungi de timp.

Din motive evidente, aceste adaptari pot face dificil procesul de slabire si de mentinere a greutatii. Hormonii si metabolismul se ajusteaza pentru a incerca sa recastige toata greutatea pe care ati pierdut-o.

Modul in care se schimba nivelul in timpul unei diete
in decursul unei zile de la inceperea unei diete, nivelul ghrelinului va incepe sa creasca. Aceasta schimbare continua pe parcursul a cateva saptamani. Un studiu efectuat la om a determinat o crestere cu 24% a nivelurilor de ghrelin pe o dieta de 6 luni. intr-un alt studiu de dieta cu pierderi in greutate de 3 luni, cercetatorii au descoperit ca nivelurile aproape s-au dublat de la 770 la 1.322 pmol/litru.

in timpul unei diete de 6 luni pentru cei care practica culturismul si care atinge un nivel extrem de scazut de grasime corporala prin restrictii severe in alimentatie, ghrelinul a crescut cu 40%.

Aceste tendinte sugereaza ca pe masura ce adoptati o dieta de durata mai lunga si cu cat pierdeti mai mult in greutate, cu atat nivelul acestui hormon va creste. Acest lucru va creste senzatia de foame, deci devine mult mai greu sa va mentineti greutatea.

Cum sa reducem ghrelinul si foamea
Ghrelin pare a fi un hormon care nu poate fi controlat direct cu medicamente, diete sau suplimente. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine un nivel sanatos:

Evitati extremele in greutate: Atat obezitatea, cat si anorexia modifica nivelul ghrelinului.

Prioritizarea somnului: somnul insuficient creste nivelul acestui hormon.

Cresterea masei musculare: cantitati mai mari de masa sau muschi fara grasime sunt asociate cu niveluri mai scazute ale hormonului foamei.

Consumati mai multe proteine: o dieta bogata in proteine ​​mareste plenitudinea si reduce foamea. Un mecanism care sta la baza acestui fapt tine de reducerea nivelurilor de ghrelina.

Mentineti o greutate stabila: modificarile drastice ale greutatii si dieta yo-yo impiedica activitatea hormonilor cheie, inclusiv a ghrelinului.

Ciclul caloriilor: Perioadele de aport caloric mai mare pot reduce hormonii foamei si pot creste leptina. Un studiu a constatat ca doua saptamani cu 29%-45% mai multe calorii au redus nivelul de ghrelina cu 18%.