Bolile cardiovasculare provoaca la nivel mondial si national cele mai multe decese. Medicii si oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga cat de importante sunt ceasurile noastre biologice. E o stiinta revolutionara numita cronobiologie. Este studiul ritmului circadian – al modificarilor fizice si psihice prin care trecem in 24 ore. E modul natural al corpului de a cronometra si controla viata.

Te-ai intrebat vreodata de ce au loc atatea nasteri la miezul noptii si atatea accidente dupa-amiaza? Nu e o coincidenta. Este activitatea complexa a ceasului biologic. La miezul noptii, esti mai relaxata, deci e momentul ideal pentru nastere. Dupa-amiaza, energia corpului scade si suntem mai putin vigilenti la volan. Tot ce tine de corpul tau variaza ritmic pe parcursul zilei: de la pragul durerii la vascozitatea sangelui, de la capacitatea pulmonara la temperatura corpului, scrie bzi.

De ce infarctul apare mai des dimineata
Probabilitatea unui infarct este de trei ori mai mare dimineata decat seara. Sunt trei motive pentru care se intampla asta:

1. Dimineata, tensiunea arteriala e mare. Atunci cand ea creste foarte mult, distruge vasul de sange; cand sfasie tesutul, rana trebuie sa se vindece. De aceea tensiunea arteriala poate fi devastatoare si poate sparge vasele.

2. A doua problema apare daca vasele de sange sunt mai dense, mai rigide dimineata. Incep sa apara rani si cruste, formandu-se o placa si, in timp, se va rupe. Tensiunea arteriala mare si artera rigida creeaza o perforatie. Aceasta trebuie sa se vindece, insa daca sangele e vascos, se formeaza o crusta si se rupe artera.

3. Cel de-al treilea motiv e vascozitatea sangelui. Cand te culci, vascozitatea sangelui se schimba. In mod normal, sangele e ca apa, curge usor. Daca sangele devine vascos, cum se intampla dimineata, in loc sa fie apos, el nu mai e la fel de fluid.

Cel mai bun moment pentru a te proteja de riscul infarctului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.