Acasă Timp liber Spiritualitate Ce spune Biserica despre copilul conceput in post si ce reprezinta pacatul...

Ce spune Biserica despre copilul conceput in post si ce reprezinta pacatul trupesc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Postul Pastelui inseamna curatirea sufleteasca si trupeasca, iar sase din zece romani respecta obiceiurile postului, conform unui studiu realizat in luna martie. Insa cum trebuie tinut postul, implicit abtinerea de la poftele trupesti, pentru a aduce binecuvantarea, ne-a explicat preotul Eugen Tanasescu. 

Pacatul trupesc 

Postul Pastelui, alaturi de Saptamana Patimilor reprezinta pentru credinciosi ducerea luptei cu propria fiinta, dupa reguli bine stabilite. Insa la fel de adevarat este ca exista persoane care ajung sa-si oranduiasca perioada de post in functie de ceea ce cred ca este potrivit pentru sine, de sfaturile celor din jur, mimand datoria de bun crestin.

De ani de zile, Eugenia S. din Bucuresti tine post alimentar si nu intretine relatii sexuale in Saptamana Mare. Chiar daca stie ca nu procedeaza corect in ceea ce priveste postul bisericesc, se simte impacata pentru ca face un exercitiu de credinta si vointa macar in aceste zile. La fel ca ea procedeaza insa extrem de multe persoane, iar forumurile online abunda in confesiuni si intrebari referitoare la pacatul trupesc in Postul Pastelui sau in Saptamana Mare.

Sex in Postul Pastelui: “In Saptamana Mare nu ne atingem unul de celalalt”

“Pot sa spun ca pe parcursul Postului Pastelui am avut act sexual cu prietenul meu, dar acum, astea doua saptamani, am hotarat sa asteptam sa treaca postul. Chiar daca a mai comentat el si cu greu a acceptat”, marturiseste “nycolet-girl-2007”.

Eu am facut (sex – n.r.), pentru ca atunci cand ai o relatie deja e greu sa te mai abtii, desi de multe ori ma mustra constiinta ca pacatuiesc…in Saptamana Mare nu ne atingem unul de celalalt. Altii comit pacate mai mari cum ar fi hotie, crima, violuri etc.”, se justifica si utilizatorul care semneaza “ooanita.

Exista tot felul de variante in care crestinii inteleg sa tina post, dupa reguli si metode care insa nu au nimic in comun cu ceea ce spune Biserica. De exemplu, postul alimentar este in anumite cazuri tinut cat se poate de strict, insa actul sexual este suprimat numai in Saptamana Patimilor. Adesea, presiunile facute de unul din parteneri il determina pe celalalt sa-si incalce postul pentru a nu isca discutii in cuplu.

Preotul Eugen Tanasescu a explicat pentru “Adevarul” in ce fel gresesc crestinii care tin un soi de post personalizat sau mai degraba o dieta alimentara in loc sa duca in mod corect lupta cu sine si cu pacatul.

“Postul are ca rol disciplinarea omului atat in sens trupesc, cat si sufletesc. Daca vorbim de placerile trupesti, ele sunt numai o parte a problemei, dar placerile trupului pleaca din placerile sufletului, pofta incepe din suflet. Biserica recomanda postul si in latura aceasta, a placerilor, pentru ca este in sensul apostolului: lupta cu poftele. Daca noi ne credem mai destepti decat Biserica si ne facem propria randuiala de post, fara a fi intr-o situatie de dezlegare, pe care Biserica o ingaduie in caz de boala, a copiilor, batranilor si alte astfel de situatii, atunci o sa primim ceea ce infruntam, adica nimic”, subliniaza preotul Eugen Tanasescu rolul postului.   

Acesta compara respectarea postului cu respectarea tratamentului prescris de medic, care nu are efect daca nu urmam intocmai niste reguli bine puse la punct.

La fel este si in cazul postului, cine nu respecta postul in integralitatea lui va avea tot atatea beneficii cate are si un medicament luat anapoda. Adica mai deloc. Nu putem sa bagam postul in secolul vitezei. Noi ne-am obisnuit ca astazi sa fie toate pe «fast» (rapid – lb.engl.): fast-food, fast-sex, fast-working (munca in graba – lb.engl.), fast-orice, dar fast-post nu exista. Nu putem sa tinem doar o saptamana post, una la inceput sau una la sfarsit, crezand ca rezolvam problema. Nu merge, omul nu este construit asa, cum nici celelalte lucruri nu sunt astfel. Dovada ca «generatia fast» are mari probleme cu «slow» (incet – lb.engl).

Vezi pe pagina urmatoare ce inseamna copilul conceput in post >>>