Acasă Sanatate Ce se intampla in ORGANISMUL tau atunci cand bei BAUTURI CARBOGAZOASE! REZULTATE...

Ce se intampla in ORGANISMUL tau atunci cand bei BAUTURI CARBOGAZOASE! REZULTATE INGRIJORATOARE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bauturile carbogazoase sunt niste bombe cu ceas, asta o stim cu totii, dar nimeni nu isi da seama in realitate cate schimbari sufera organismul din cauza lor.

Dincolo de cresterea riscului de ingrasare, de tulburare a secretiei de insulina pe fondul oscilatiilor glicemice cauzate de consumul de sucuri, acest obicei prost are si un impact negativ asupra sanatatii oaselor. Pe termen lung, persoanele care obisnuiesc sa bea sucuri zilnic sau chiar o data la doua zile isi cresc riscule de fracturare la nivelul oaselor, se arata intr-un studiu recent publicat in revista de specialitate „American Journal of Clinical Nutrition”.

Este periculos mai ales pentru femeile intrate deja in menopauza, care oricum sunt predispuse la osteoporoza (pierderea de masa osoasa). Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care beau 350 de mililitri de suc (sau mai mult) in fiecare zi prezinta riscuri sporite de a suferi fracturi decat cele care nu obisnuiesc sa bea sucuri.

Mai mult, conteaza si gustul sucului in inducerea acestui risc. Bauturile de tip cola si cele cu gust de lamaie sunt cele mai periculoase, favorizand cel mai mult fragilizarea masei osoase, crescand riscul de fracturi, mai ales la nivelul soldurilor.

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii dupa 30 de ani de studiu pe mii de femei a caror evolutie osoasa si ale caror obiceiuri de consum au fost atent urmarite pe parcursul aceste lungi perioade.

Consumul bauturilor carbogazoase care contin cofeina sau/si acid fosforic nu afecteaza oasele si nu provoaca osteoporoza. Factorii de risc pentru osteoporoza enumerati de Fundatia Internationala pentru Osteoporoza sunt: varsta, apartenenta la sexul feminin, antecedentele familiale, menopauza, nutritia nepotrivita, aportul insuficient de calciu si vitamina D, activitatea fizica insuficienta, indicele de masa corporala scazut (daca sunteti prea slab), fumatul si excesul de alcool. Mai mult decat atat, revizuirea datelor stiintifice despre fosfor din 1997 ale IOM/NAS arata ca acesta nu influenteaza negativ absorbtia calciului.

Autoritatile in domeniu recomanda o buna nutritie, aport de calciu adecvat si vitamina D, si activitate fizica, care sa includa exercitii regulate pentru cladirea si mentinerea soliditatii osoase. Alte substante precum vitamina K, A, magneziu, zinc, proteine sunt esentiale ȋn mentinerea sanatatii oaselor.

In 2006, Fundatia Internationala pentru Osteoporoza a publicat o analiza asupra nutritiei si sanatatii oaselor, in care a declarat:

“S-a pus problema efectelor adverse pe care consumul de bauturi carbogazoase, in special bauturi de tip cola, il poate avea asupra sanatatii oaselor. Desi cateva studii observationale au aratat o asociere intre consumul de bauturi puternic carbonatate si, fie scaderea densitatii minerale osoase, fie cresterea ratei fracturilor la adolescenti, nu exista probe concludente conform carora aceste bauturi ar afecta sanatatea osoasa”.

Sursa: lyla.ro