Acasă Sanatate Infectia cu virusul Herpex poate cauza probleme grave de-a lungul vietii! Ce...

Infectia cu virusul Herpex poate cauza probleme grave de-a lungul vietii! Ce legatura are cu boala Alzheimer?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii suedezi au descoperit ca banalul herpes simplex de tip 1 distruge creierul mai usor din cauza sistemului imunitar scazut.

Infectia cu virusul Herpex simplex de tip 1, care cauzeaza leziuni in zona gurii, mai ales pe buze, este foarte comuna, circa 90% dintre adulti fiind purtatori. Odata ajuns in corp, virusul ramane in organism pe inteaga durata a vietii si se poate reactiva din cand in cand, cauzand leziuni si basicute cu lichid mai ales la coltul gurii.

Dintre purtatorii virusului, doar circa un sfert vor experimenta, de-a lungul vietii, leziuni dese provocate de reactivarea virusului.

Potrivit cercetatorilor, virusul ar putea creste riscul de a suferi de Alzheimer din cauza ca batranii au un sistem imunitar slabit, care creaza oportunitati pentru ca virusul sa ajunga la creier.

Odata ajuns in creier, virusul poate declansa procesul care in cele din urma duce la aparitia bolii Alzheimer: formarea de placi care duc la intreruperea conexiunilor neuronale si, in cele din urma, la moartea celulelor nervoase. Acest proces provoaca pierderi de memorie si o micsorare a capacitatii intelectuale, simptome caracteristice bolii Alzheimer.

Cercetari anterioare au aratat ca oamenii care nu se imbolnavesc de Alzheimer produc mai putin dintr-o substanta care formeaza placile senile sau organismul lor este mai bine pregatit pentru a curata aceasta substanta de pe suprafata celulelor.

„Studiul nostru arata in mod clar ca exista o legatura intre infectia cu Herpes simplex de tip 1 si riscul de Alzheimer, ceea ce inseamna, pentru noi, aparitia de noi oportunitati pentru dezvoltarea unui tratament care sa stopeze boala. Ce este foarte interesant legat de aceasta ipoteza este ca in prezent acest virus poate fi combatut cu medicamente antivirale”, a spus Hugo Lövheim, de la Universitatea Umea din Suedia, care sustine ca este posibil ca in cativa ani s-ar putea incepe tratarea pacientilor pentru a preveni instalarea maladiei Alzheimer.

Studiul a fost realizat pe 3.432 de participanti a caror stare de sanatate a fost urmarita timp de 11 ani si trei luni, in medie. Savantii au descoperit ca reactivarea virusului dubleaza riscul de Alzheimer.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos