Acasă Sanatate Ce se intampla in corpul tau daca mergi pe jos 30 de...

Ce se intampla in corpul tau daca mergi pe jos 30 de minute! Efectele sunt uimitoare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mersul pe jos face piciorul frumos, insa nu se limiteaza doar la asta. Aproximativ o jumatate de ora de mers pe jos face face minuni pentru sanatate. Nu degeaba medicii ne indeamna sa mergem pe jos, aceasta activitate te ajuta sa iti mentii sanatatea fizica si mentala la orice varsta.

Iata cateva dintre beneficiile mersului pe jos:

1. Te ajuta sa slabesti si sa-ti pastrezi silueta
Nu este nevoie sa tragi de „fiare”, sa alergi pana nu mai poti pe o banda sau sa te infometezi. Ca sa slabesti fa-ti un obicei de a merge pe jos! In functie de durata si ritmul pasilor in timpul plimbarilor in aer liber, se elimina in special surplusul de grasime din zona coapselor si a abdomenului. Ti se pare tentant? Mergi pe jos o jumatate de ora pe zi, timp de cinci zile pe saptamana. Cercetatorii americani ne asigura ca mergand 1 km arzi circa 65 kcal, iar la 5 km astfel parcursi, te debarasezi de 300 cal.

2. Fortifica inima
Mersul pe jos creste tonusul si forta de contractie a muschiului cardiac, bataile inimii devin viguroase, sangele circula mai activ. Asa se face ca o jumatate de ora de mers pe jos in fiecare zi reduce riscul de atac de cord in aceeasi masura in care te poate ajuta un program intens de exercitii fizice.

3. Previne diabetul zaharat
Exercitiile fizice regulate, cum este considerat si mersul zilnic pe jos, contribuie la eliberarea nivelului de zahar din sange. Diabetologii americani sunt de parere ca o persoana care merge pe jos macar doua ore si jumatate intr-o saptamana poate pierde cam 7% din greutatea corporala. Iar o asemenea pierdere, nu prin diete drastice si rapide, ci prin exercitii fizice moderate si o alimentatie sanatoasa, constiuie cea mai buna modalitate de a preveni diabetul si de a trata prediabetul, scrie bzi.

4. Stimuleaza sistemul nervos
Si, implicit, procesele psihice. Asta, intrucat miscarea nu este in exclusivitate opera muschilor, ci si a numeroaselor fibre nervoase senzitive si motorii care ii inerveaza. Asa se face ca in timpul plimbarilor, gandurile ne devin mai clare, ritmul pasilor ne da senzatia de calm, de liniste. Ca atare, intrat in obisnuinta, mersul pe jos imbunatateste functia cognitiva.

Potrivit studiilor, s-a constatat ca, in cazul femeilor de varsta inaintata care obisnuiau sa mearga pe jos cel putin o ora si jumatate pe saptamana, declinul cognitiv era mai scazut decat al celor care parcurgeau mai putin de 40 de minute pe saptamana, acest tip de activitate prevenind tulburarile de memorie.

5. Intareste oasele si previne osteoporoza
Potrivit studiilor, femeile la menopauza care obisnuiesc sa parcurga pe jos macar un kilometru si jumatate in fiecare zi se bucura de o densitate osoasa mai mare, fiind mult mai putin expuse riscului osteoporozei decat cele care duc o viata sedentara.

6. Te umple de energie
In general, miscarea imbunatateste circulatia venoasa, asigura o buna oxigenare a creierului, de fapt a tuturor celulelor din organism, crescandu-i considerabil nivelul energetic.

7. Scade riscul de cancer de san si colon
Potrivit unui studiu din 2008, in cazul femeilor care obisnuiau sa faca zilnic miscare, chiar si de intensitate redusa, cum este mersul pe jos, riscul confruntarii cu cancerul de colon este mult mai mic decat la cele cu o viata sedentara.

De asemenea, un alt studiu arata ca femeile care merg pe jos in medie de trei ore pe saptamana prezinta un risc mult mai mic de cancer mamar decat cele inactive.

8. Creste imunitatea
Obisnuinta de a face zilnic miscare poate fi considerata cea mai buna vitamina si poate contribui la intarirea sistemului de protectie al organismului, numeroase boli fiind tinute astfel la distanta.

9. Creste buna dispozitie
Miscarea are darul de a alunga gandurile negre, chiar si depresia. O simpla plimbare, in ritm alert sau domol, te elibereaza de gandurile si sentimentele negative, facand loc usor-usor bunei dispozitii.

10. Creste libidoul
Potrivit unor studii, mersul pe jos e direct raspunzator de imbunatatirea relatiilor intime. Greu de crezut? Cercetatorii sustin ca femeile cu varste cuprinse intre 45 si 55 de ani care au marit frecventa plimbarilor si a exercitilor fizice s-au bucurat de cresterea libidoului.