Acasă Utile Secretul longevitatii a iesit la iveala! Vezi cum ajungi in liga centenarilor!

Secretul longevitatii a iesit la iveala! Vezi cum ajungi in liga centenarilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii au studiat nonagenarii cu o stare buna de sanatate pentru a descoperi ce anume face diferenta. Desi genele ne sunt transmise de parinti, stilul de viata si dieta joaca si ele un rol esential.

Alimentatia, activitatea fizica sau stresul pot modifica modul in care functioneaza genele prin adaugarea unor „etichete chimice” care actioneaza asemeni unor comutatoare si ne influenteaza starea de sanatate si longevitatea. Studiul acestor mecanisme este cunoscut sub numele de epigenetica.

Intr-o serie de studii (cunoscute sub numele de BELFAST) asupra nonagenarilor cu o stare buna de sanatate s-a aratat ca participantii aveau mai putine gene responsabile de bolile cardiovasculare si au fost identificate genele care intaresc sistemul imunitar. laturi de informatiile din studiu BELFAST, persoanele au fost intrebate de ce cred ca au avut o viata atat de lunga si o stare de sanatate buna. Istoricul familiei si povestile personale pot reprezenta instrumente puternice in asociere cu analiza genomica.

Genele si starea de sanatate – Ellie, in varsta de 99 de ani declara: „Cred ca longevitatea s-a aflat in genele familiei mele – toate rudele de sex feminin ale mamei mele au trait peste 90 de ani. Pot sa-mi amintesc veri si matusi, toti cu varste de peste 90 de ani. Pe de alta parte, barbatii nu au trait la fel de mult”. De fapt, Ellie a observat un lucru pe care nici oamenii de stiinta nu il pot explica inca foarte clar: femeile traiesc mai mult decat barbatii. Dovezile de pana acum sugereaza ca ar putea fi o legatura intre expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculini in timpul vietii intrauterine si cresterea riscului de a dezvolta anumite afectiuni legate de varsta.

Un corp activ pentru o minte activa – toate persoanele care au luat parte la studiu au vorbit despre importanta de a te pastra cat mai activ fizic si mental. Robert, unul dintre subiectii analizati, considera ca secretul longevitatii sale se afla in faptul ca a muncit din greu toata viata.

O dieta sanatoasa – multi dintre participantii la studiu au mentionat importanta alimentatiei. Norman marturiseste: „intotdeauna am avut o viata linistita, nu am fumat sau baut si am fost atent cu alimentatia mea. Nu am mancat junk food”. Fratele sau, Joyce, adauga: „intotdeauna am fost atenti la dieta, nu am fumat niciodata, cu exceptia catorva luni”. Exista mult adevar in zicala: „Esti ceea ce mananci”.

Cercetatorii au oferit nenumarate dovezi ca fructele si legumele pot atenua genele asociate cu cancerul sau ne pot proteja de cancer prin modificarea markerilor epigenetici. Foarte putini dintre subiectii analizati au fumat de-a lungul vietii, evitand astfel efectele epigenetice ale fumatului printre care se numara deteriorarea plamanilor si un risc mai ridicat de a suferi de cancer si dementa.

O atitudine optimista – multi dintre participantii la studiu s-au descris ca fiind fericiti, intotdeauna bucurosi, foarte rar tristi si multumiti cu viata si familia lor.

Samuel in varsta de 95 de ani spune: „intotdeauna am fost interesat de oameni, de viata.” Sora sa Esther, 93 de ani, a adaugat: „sunt interesata de multe subiecte, ma intereseaza tot ce se petrece in jurul meu”. Majoritatea persoanelor au sustinut ca sunt fericite in cea mai mare parte a timpului. Abilitatea sau disponibilitatea de a face fata situatiilor dificile este o alta atitudine comuna observata la multi dintre cei intervievati.

Eileen, 96 de ani, spune: „pur si simplu iau lucrurile asa cum sunt”. Pentru a imbatrani frumos nu este necesar doar sa ne feresti de boli si sa fim capabili sa traim independent, trebuie sa avem si o viata sociala activa. Prietenii si familia sunt factori importanti in acest proces, reducand riscul mortii premature si fiind de mare ajutor pentru a a face fata situatiilor stresante. Modificarile epigenetice ale genelor ofera explicatii despre modul in care dieta, miscarea, stresul si expunerea la toxine si infectii pot modifica genele si predispozitia la anumite boli. Alegerile pe care le facem zi de zi si un stil de viata sanatos au impact semnificativ asupra modului in care imbatranim.

Sursa: RADOR

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos