Acasă Sanatate Ce se intampla daca fumezi zilnic un pachet de tigari timp de...

Ce se intampla daca fumezi zilnic un pachet de tigari timp de 20 ani! Rezultatul te va pune pe ganduri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Fumatul regulat timp de ani de zile provoaca schimbari in celulele pulmonare pe care le fac mai vulnerabile la aparitia cancerului, arata un studiu efectuat in laborator si ale carui rezultate au fost publicate in revista americana Cancer Cell, relateaza AFP.

Acesti cercetatori au expus zilnic celule din plamanul uman unei forme lichide de tutun timp de 15 luni, ceea ce ar putea echivala cu situatia in care o persoana fumeaza timp de 20 pana la 30 de ani unul pana la doua pachete de tigari pe zi.

Dupa circa zece zile, ei au observat schimbari genetice in celule, care dupa 15 luni le predispuneau mai mult la aparitia unui cancer.

„Cand fumam, acumulam schimbari genetice care, credem noi, sporesc riscurile de a provoca mutatii responsabile de o tumoare”, a spus Stephen Baylin, co-director al programului de biologie a cancerului la facultatea de medicina a universitatii americane Johns Hopkins, unul dintre principalii autori ai studiului.

„Nefumatorii prezinta risc foarte scazut de cancer pulmonar”, a spus el.

Aceste anomalii genetice dezactiveaza literal gene multiple care sunt necesare pentru a proteja celulele normale ale plamanului impotriva cancerului, explica oamenii de stiinta.

Dar aceste schimbari genetice nu provoaca mutatii ale ADN-ului, ceea ce sugereaza ca persoanele care se lasa de fumat isi sporesc sansele de a nu avea cancer.

„Acest studiu ne face sa credem ca este posibil, poate, sa inversam aceste schimbari ale ADN-ului, mai usor reversibile decat mutatiile, la fumatorii care se lasa de fumat destul de devreme”, a afirmat Michelle Vaz, cercetatoare in cadrul facultatii de medicina Johns Hopkins, una dintre coautorii studiului.

Oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca modelul de cercetare in laborator nu reproduce exact ceea ce se intampla la persoanele care fumeaza timp de multi ani.

insa, potrivit acestora, studiul este un prim pas in intelegerea proceselor epigenetice care s-ar putea produce la inceputul transformarii celulelor sanatoase intr-un cancer pulmonar.

Cercetatorii mai subliniaza si faptul ca nu stiu daca modelul lor de cercetare se poate aplica persoanelor care fumeaza tigari electronice sau alte forme de tutun, noteaza AFP.

Sursa: Agerpres