Acasă Stirile zilei Ce se intampla cu inima si creierul tau pe masura ce imbatranesti!...

Ce se intampla cu inima si creierul tau pe masura ce imbatranesti! Vezi ce organe se deterioreaza cel mai repede!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fiecare organ are ritmul sau de imbatranire, ritm care depinde si de stilul de viata al fiecarei persoane. Iata cum isi modifica functia si chiar marimea inima, oasele sau plamanii si ce organ imbatraneste primul, in cazul femeilor.

Inima

Odata cu imbatranirea este posibil ca inima sa isi modifice volumul. Sunt afectate atat capacitatea de a extrage oxigenul din sange, cat si puterea de pompare a sangelui. De exemplu, la cineva de 75 de ani pomparea sangelui se va face cu o eficienta de doar 70% in timp ce pomparea sangelui catre creier va fi de doar 80% din capacitatea unui adult de 30 de ani.

Depozitele de grasime incep sa se stabileasca in vasele de sange favorizand aparitia aterosclerozei sau a altor boli de inima.

Oasele si muschii

Dupa varsta de 35 de ani la nivelul oaselor mineralele incep sa se piarda cu o viteza mai mare decat cu cea cu care pot fi inlocuite. Daca la nivelul maxim al densitatii osoase este atins inainte de 20 de ani (14-16 ani la fete si 18-19 la baieti), incepand cu 40-50 de ani oasele devin mai mici si mai putin dense, ceea ce creste riscul de fracture. Dupa 30 de ani masa musculara incepe sa se micsoreze, fiind afectati mai ales sedentarii. in acelasi timp muschii incep sa-si piarda din forta si flexibilitate, arata doctorulzilei.

Plamanii

Primele semne ale declinului in cazul plamanilor sunt foarte timpurii, incepand sa aparade la varsta de 20 de ani, tesutul pulmonary incepe sa-si piarda elasticitatea si in acelasi timp muschii din zona coastelor incep sa se miscoreze ducand la scaderea cantitatii de aer pe care o putem inhala. De exemplu la o persoana de 75 de ani eficienta pulmonara e de doar 56%, iar in timpul activitatii fizice, cantitatea maxima de oxygen pe care o poate inhala e de doar 40%.

Creierul

Pe durata vietii noi neuroni si cai neuronale se dezvolta, insa aceasta dezvoltare atinge punctual maxim in jurul varstei de 20 de ani, dupa care volumul lor incepe sa scada, la fel ca si nivelul circulatiei sanguine din creier. Cu toate acestea, creierul ramane capabil sa invete noi infoarmatii sau abilitati, mai ales in cazul celor care isi antreneaza creierul.

Rinichii

Se micsoreaza si isi pierd din eficienta, iar continenta urinara este de asemenea o problema comuna la aceasta varsta.

Sanii imbatranesc cel mai repede

Sanii imbatranesc mai rapid decat orice alta parte a corpului unei femei, arata un studiu realizat de Universitatea California..

De-a lungul vietii, diverse organe incep sa imbatraneasca mai rapid sau mai incet, din cauza substantelor chimice in schimbare din ADN.

Studiul de la Universitatea California a fost facut analizand 7.844 de mostre de tesut sanatos, de la persoane de la stadiul de fetus la varsta de 101 ani. Astfel, s-a aflat ca anumite parti ale corpului imbatranesc mai greu, altele mai rapid.

Astfel, sanii unei femei sunt cu 2-3 ani mai “batrani” decat varsta biologica. Pe de alta parte, tesutul cardiac sanatos este cu 9 ani mai tanar decat varsta biologica.

Realizatorii studiului spun ca acesta poate fi folosit pentru a afla varsta unui criminal, doar pe baza analizei sangelui.