Acasă Life Ce lege ii asteapta pe parintii din Germania! Crezi ca ar trebui...

Ce lege ii asteapta pe parintii din Germania! Crezi ca ar trebui si-n Romania?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Timpul de munca al parintilor de copii mici ar putea fi redus in Germania la 32 de ore pe saptamâna, cu scopul de a impaca mai bine viata profesionala cu cea familiala, relateaza AFP.

„Norma intreaga pentru parinti este necesar sa fe redefinita. O norma intreaga pentru parinti cu copii mici nu ar trebui sa fie de 40 de ore, ci, de exemplu, de 32 de ore”, a declarat noul ministru german al Familiei, Manuela Schwesig, intr-un interviu publicat in editia de vineri a cotidianului economic Handelsblatt.

Ministrul, care face parte din noul Guvern de coalitie al Angelei Merkel, afirma ca vrea sa „introduca o compatibilizare a muncii cu familia pentru cei doi painti”, in contextul in care, in Germania, multe femei fie nu au copii si nu isi intrerup munca, fie renunta sa mai munceasca imediat ce devin mame.

Firmele afectate „ar putea sa fie compensate in parte prin fiscalitate”, a spus ministrul in alt interviu, pentru Bild. Tabloidul citeaza un studiu al Institutului economic DIW care estimeaza la 140 de milioane de euro costurile suplimentare cu o asemenea masura la bugetul de stat.

Deputatul conservator Michael Fuchs a declarat pentru Bild ca o asemenea masura este „de nefinantat”, iar Federatia germana a Camerelor de Comert si Industrie a apreciat, pentru ziarul regional Passauer Neuen Presse, ca prevederi cu privire la timpul de munca „ar trebui sa aiba loc in intreprinderi” si nu sa fie impuse prin lege.

„Economia este necesar sa devina mai flexibila si sa ofere sanse bune de cariera si parintilor, care sa isi reduca timpul de munca pentru familie”, insista Manuela Schwesig, promovând o „cultura a muncii in care parintii care decid sa petreaca mai mult timp cu familia nu provoaca zâmbete sau nu sunt priviti piezis”.

Doi oficiali social-democrati germani si-au exprimat recent dorinta de a se ocupa mai mult de copiii lor. Vicecancelarul Sigmar Gabriel a decis sa isi rezerve miercurea dupa-amiaza fiicei.

La rândul sau, Jörg Asmussen a invocat motive familiale in decizia de a parasi postul de director de la Banca Centrala Europeana (BCE), cu sediul la Frankfurt, el devenind secretar de stat in noul Guvern si putând, din nou, sa-si vada zilnic cei doi copii care locuiesc la Berlin.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos