Acasă World Ce face fostul Papa la un an de la ABDICARE

Ce face fostul Papa la un an de la ABDICARE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In ultimele 12 luni, dupa ce s-a retras din viata publica, Papa Benedict al XVI-lea, predecesorul actualului Papa, Francisc, a citit, s-a rugat si si-a petrecut timpul cu rudele si cu prietenii. Ultimii spun ca prelatul german se bucura din plin de noua sa viata “normala” si nu regreta deloc ca a abdicat in urma cu un an.

Cum s-a intamplat

Ne amintim ca pe 11 februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea, pe numele sau adevarat Joseph Ratzinger, a anuntat ca vrea sa renunte la Scaunul Pontifical. Era primul lider de la Vatican care recurgea la acest gest in ultimele sase secole. De obicei, sefii Bisericii Catolice raman in functie pe viata. Anuntul sau a socat o lume intreaga si a tinut, mult timp, prima pagina a ziarelor. Ratzinger spunea atunci ca e prea batran si prea bolnav pentru a-si mai continua misiunea de Suveran Pontif. Prin urmare, a decis sa se retraga si sa lase locul cuiva mai capabil.

Pe 28 februarie, el a renuntat, de facto, la functie, dupa opt ani de pontificat iar succesorul lui, Papa Francisc, a fost ales pe 13 martie 2013.

Din acel moment, Ratzinger a promis sa duca o viata retrasa si umila, departe de lumina reflectoarelor. O viata dedicata meditatiei si rugaciunilor. Si s-a tinut de cuvant!

Benedict a fost fotografiat doar de patru ori in ultimul an, iar jurnalistii spun ca e un personaj destul de greu accesibil. El locuieste intr-o fosta manastire de langa Vatican, care ii ofera o priveliste superba asupra Romei. Isi petrece zilele plimbandu-se prin gradina, citind, raspunzand la scrisori sau cantand la pian. De asemenea, Ratzinger mai primeste uneori oaspeti, iar preferatul sau e fratele lui, Georg, care vine adesea in sejururi prelungite.

Ce face fostul Papa la un an de la ABDICARE2

“S-a indepartat de lume dar este foarte prezent in Biserica. El spune ca, acum, misiunea lui e sa ajute Biserica Catolica si sa-l sprijine pe noul Papa Francisc, prin rugaciune”, a declarat arhiepiscopului Georg Ganswein, un apropiat al lui Joseph Ratzinger, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Anul trecut, unii analisti se temeau ca ramanerea lui Benedict la Vatican ar putea isca tensiuni intre el si succesorul sau. Se pare insa ca temerile au fost total nefondate. Ganswein spune ca Joseph Ratzinger si Papa Francisc au o relatie foarte buna. Se intalnesc adesea ca sa se sfatuiasca iar legatura dintre ei devine tot mai profunda.

El a mai afirmat ca fostul papa nu are resentimente fata de cei care i-au criticat pontificatul ci prefera sa se roage pentru ei si sa astepte „judecata istoriei”.

Pe cand se afla in fruntea Bisericii Catolice, Papa Benedict al XVI-lea a starnit adesea controverse din cauza viziunilor sale ultra-conservatoare si a atitudinii considerate glaciale.

Credinciosii liberali l-au acuzat ca incearca sa intoarca timpul inapoi si sa distruga unele reforme facute de-a lungul istoriei. De asemenea, ei spun ca a fost un papa prea impersonal, care nu a reusit sa se apropie de credinciosi. Din acest punct de vedere, ei prefera stilul colorat si non-conformist al actualului Suveran Pontif.

De cealalta parte, catolicii traditionalisti il considera pe Benedict un adevarat erou care a luptat pentru pastrarea intacta a credintelor stravechi.