Acasă Sanatate Ce este „Dieta Budwig” si ce eficienta are aceasta in tratarea cancerului?

Ce este „Dieta Budwig” si ce eficienta are aceasta in tratarea cancerului?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dieta Budwig, uneori numita si Protocolul Budwig, este un plan de alimentatie dezvoltat pentru tratarea cancerului. Marca acestei diete este uleiul de in si branza de vaci, precum si sucurile de fructe. Dieta este numita dupa creatorul ei, dr. Johanna Budwig, care a sustinut ca o dieta bogata in acizi grasi polinesaturati ar energiza celulele sanatoase pentru a impiedica raspandirea cancerului. Atunci cand urmezi aceasta dieta este recomandat sa-ti expui pielea la soare pentru a stimula functia sistemului imunitar si pentru a promova circulatia vitaminei D la nivelul intregului organism. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada care sa ateste faptul ca dieta Budwig ca intreg ar fi eficienta impotriva cancerului.

Dieta Budwig impotriva cancerului – Functioneaza?

Comunitatea medicala in general considera ca dieta Budwig nu este confirmata stiintific pentru tratarea cancerului. Cu toate acestea, unele componente specifice ale dietei Budwig ar putea arata mai multe promisiuni. De exemplu,  cei de la Cancer Research UK arata ca exista cercetari in ceea ce priveste utilizarea semintelor de in, ca ingredient anti-cancer. Este posibil ca in uleiul de seminte de in sa existe proprietati care sa impiedice raspandirea cancerului sau reintoarcerea acestuia. Desi nu au existat studii extinse privind eficacitatea semintelor de in in tratamentul cancerului la oameni, un studiu efectuat pe gaini care sufereau de cancer ovarian a aratat ca o dieta cu ulei de seminte de in le-a imbunatatit acestora sanatatea.

Exista de asemenea, un studiu de caz in care utilizarea dietei Budwig, pe langa chimioterapie si multe alte tratamente anticanceroase traditionale au ajutat o persoana sa se vindece de cancerul care a intrat in remisie. Cu toate acestea, nu este clar in acest caz daca cancerul ar fi intrat in remisie in lipsa tratamentului cu dieta Budwig. Efectul pe termen lung al dietei Budwig ramane in continuare necunoscut.

Alimente de evitat in timpul dietei Budwig

Dieta Budwig se concentreaza pe eliminarea alimentelor care impiedica organismul sa functioneze la nivelul sau optim. De aceea, va sfatuim sa nu consumati alimente procesate de orice fel. Cand urmezi dieta Budwig, trebuie sa eviti:

Carnea procesata

Branzeturile prelucrate

Zaharul alb

Grasimile animale

Faina alba

Alimente care contin conservanti artificiali

Alimente de consumat in timpul dietei Budwig

Cand urmezi dieta Budwig, aportul alimentar principal este reprezentat de “amestecul Budwig”. Acesta este un amestec de branza de vaci si ulei din seminte de in, care trebuie luat de mai multe ori pe zi. Uneori amestecul este modificat pentru a folosi iaurt in loc de branza de vaci, dar uleiul de seminte de in nu trebuie sa lipseasca.

De asemenea, va trebui sa consumi cantitati mari de:

Fructe proaspete si suc de fructe proaspete

Legume negatite

Ulei de masline

Migdale si nuci

Lapte de vaca sau de capra crud

Efecte secundare ale dietei Budwig

Urmarea stricta a dietei Budwig poate duce la deficiente nutritionale. In mod specific, dieta contine foarte putine vitamine B, care sunt importante pentru sanatatea creierului, reglarea hormonilor si a energiei. In timp ce mancati o multime de fructe si legume proaspete si desi renuntarea la alimentele procesate este buna, multi nutrienti lipsesc in cazul planurilor restrictive de alimentatie.

Consumul de seminte de in, de ulei de in sau de alte alimente care contin seminte de in pot provoca constipatie, balonare si gaze. Direea sau boala inflamatorie intestinala pot fi declansate de consumul de seminte de in, conform celor de la Clinica Mayo. Persoanele care alapteaza sau care sunt insarcinate, persoanele care sufera de diabet zaharat sau de hipoglicemie si femeile cu afectiuni sensibile la hormoni ar trebui sa evite cantitati mari de produse de in in dieta lor.

Aceasta dieta prezinta si alte riscuri. Nivelul expunerii la soare recomandat in dieta Budwig poate creste riscul de a dezvolta cancer de piele si arsuri solare. Clismele cu cafea, care fac parte uneori din aceasta rutina, pot duce la dezechilibre ale electrolitilor si la infectii, pot inflama tractul digestiv inferior si pot schimba permanent echilibrul intestinal.

Sursa