Acasă World Ce au in comun 95% din atentatele sinucigase din ultimii 40 de...

Ce au in comun 95% din atentatele sinucigase din ultimii 40 de ani? Raspunsul te va uimi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Concluzia publica fata de atentatele teroriste si legatura lor cu radicalizarea religioasa pare a fi una falsa. Robert Pape, expert in stiinte politice la Universitatea din Chicago, a elaborat o cercetare din care rezulta clar ca din 1980 si pana in 2015 aproximativ 95 la suta din atacuri nu au ca motivatie religia ci mai degraba deziderate teritoriale.

 

„Ceea ce au in comun 95% din atacurile sinucigase incepand cu 1980 nu este religia, ci motivatii strategice specifice pentru a raspunde unor interventii militare, adesea unor ocupatii militare in teritorii pe care teroristii le considera ale lor sau le pretuiesc foarte mult“, spune Pape.

ISIS s-a nascut din revolta contra ocupatiei americane din Irak asa cum reteaua Al Qaeda isi are radacinile in re­zistenta afgana contra ocupatiei sovietice din anii ’80. Ideile lui Pape difera de cele ale, spre exemplu, lui Hillary Clinton, care crede ca ISIS „nu are nimic de-a face“ cu islamul, si de cele cu o raspandire mai larga ca ISIS poate fi redus la un grup religios cu credinte atent gandite. Concluziile lui Pape confirma ceea ce Lydia Wilson, cercetator al Univeritatii Oxford, a descoperit luand interviuri luptatorilor ISIS capturati in Irak. „Cei mai multi erau niste ignoranti in ceea ce priveste islamul si aveau dificultati vizibile in a raspunde la intrebari despre legea Saria, jihadul militant si despre Califat“, a scris Wilson in The Nation.

„Insa cunostinte de­taliate, sau chiar superficiale, despre islam nu sunt necesare pentru idealul de a lupta pentru Statul Islamic, asa cum ne-am putut da seama din comanda data pe Amazon pentru «Islamul pentru oricine» de catre un britanic care aspira sa devina luptator Isis.“

Pentru a infiinta un Califat, ISIS are nevoie de armata si de slabirea inamicului, in prezent tari din NATO, greu de scos din Orientul Mijlociu pentru ca au acolo interese legate, printre altele, de petrol. Aceasta implica planuri pe termen scurt si pe termen lung. Problema ISIS este ca musulmanii din Europa nu sunt interesati de terorism si de islamul politic. Insa prin atacuri teroriste in diverse tari (Franta), ISIS poate crea ostilitate fata de musulmani si un mediu propice recrutarilor (planuri pe termen scurt). De asemenea, cu cat atacurile teroriste vor fi mai violente si mai dese, cu atat mai mari vor fi presiunile pentru actiuni militare contra ISIS in teritoriile controlate de grupul terorist (planuri pe termen lung). Un conflict militar direct cu ISIS ar insemna victime in randul soldatior, ceea ce, alaturi de intetirea atacurilor teroriste acasa, va pune presiuni pe diferitele state sa se retraga dintr-o eventuala coalitie militara. ISIS ar fi astfel liber sa-si formeze Califatul.

 

Citeste mai mult in Ziarul Financiar si pe zf.ro