Medicamentul Distonocalm nu va mai fi disponibil pe piata in perioada urmatoare. Anuntul a fost facut de compania Zentiva, care a precizat ca produsul medicamentos se afla in proces de autorizare la Agentia Nationala a Medicamentului, intr-o noua formula.

Distonocalm este indicat in distonii neurovegetative insotite de:
– tulburari digestive: dureri abdominale difuze sau localizate, varsaturi, tranzit intestinal accelerat;
– tulburari cardiovasculare: tahicardie, extrasistole, cresteri usoare ale tensiunii arteriale;
– tulburari neuropsihice: ameteli, parestezii, nevroza anxioasa.

Concret, potrivit unui comunicat de presa, din combinatia noii formule a fost exclus derivatul de ergot, dosarul fiind depus spre evaluare in decembrie 2013, scrie bzi.

Decizia companiei Zentiva Romania de a inregistra o noua formula Distonocalm vine dupa ce, in 2013, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat „restrictionarea utilizarii medicamentelor care contin derivati de ergot pentru anumite indicatii terapeutice”, nu si pentru cele ale medicamentului Distonocalm. Recomandarea CHMP a condus la dificultati de aprovizionare cu derivat de ergot si, in final, la „epuizarea stocurilor de materie prima”, ceea ce face imposibila continuarea productiei in formula actuala.

„Este important de mentionat faptul ca aceasta situatie nu a fost cauzata de probleme de calitate, eficienta sau siguranta a produsului. Indicatiile terapeutice pentru Distonocalm nu sunt incluse pe lista de restrictii CHMP. Totodata, subliniem ca nu este o decizie bazata pe ratiuni economice comerciale, asa cum poate s-ar putea crede, date fiind conditiile foarte dificile din piata farmaceutica”, a declarat Simona Cocos, directorul general al Zentiva Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.