Acasă Utile Ce ar trebui sa mananci ca sa iti mearga mintea brici? Legatura...

Ce ar trebui sa mananci ca sa iti mearga mintea brici? Legatura dintre intestin si creier!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O stare buna a creierului poate fi mentinuta si cu alimente bogate in grasimi bune, recomandate de doctorul Perlmutter, a carui teza nu este insa unanim acceptata. Ea se bazeaza totusi pe studiul Framingham realizat in anii 2000 de cercetatori de la Universitatea din Boston, care se refera la relatia dintre nivelul de colesterol total si performantele cognitive. Rezultatul a fost ca „cele mai scazute niveluri de colesterol se asociaza cu performante cognitive modeste in privinta gandirii, atentiei, concentrarii si fluiditatii verbale”. Acest lucru sugereaza faptul ca un rol protector al creierului i-ar reveni colesterolului. Printre alimentele recomandate in acest sens se numara uleiul de masline extra, susanul, untul purificat, maslinele, branzeturile si semintele.

Si alimentele bogate in polifenoli exercita un rol benefic asupra creierului. Aceasta categorie implica remedii naturale pentru sanatatea bacteriilor. in realitate „plantele produc polifenoli pentru a se proteja. Sunt antioxidanti puternici, analizati in domeniile bolilor cardiovasculare, osteoporozei, cancerului sau diabetului”, arata medicul mentionat. Unele studii au aratat ca prezenta lor in alimentatie scade marcarii de stres oxidativ, ceea ce duce la reducerea riscului de boli neurologice. in acest grup intra vinul, ceaiul, cafeaua si ciocolata.

Alimentele bogate in probiotice sunt ingredientele „preferate” de bacteriile intestinale, care le asigura cresterea. in lipsa acestor bacterii, alimentele nu ar putea fi digerate. Potrivit lui Perlmutter, probioticele prezinta multe avantaje: reduc afectiunile asociate cu diareea, contribuie la protejarea impotriva cancerului de colon, amelioreaza absorbtia de minerale si previn obezitatea, inducand un sentiment de satietate. Nu trebuie ocolite usturoiul, ceapa, napii, sparanghelul si prazul (toate crude).

Un rol important in protejarea creierului il are si apa filtrata, deoarece intestinul uman nu era obisnuit initial sa absoarba clor, element indispensabil totusi pentru o apa curata la robinet. Un filtru de apa aplicat apei menajere ajuta la limitarea efectului substantelor chimice asupra organismului.

Sursa: Agerpres