Acasă Utile Ce ar trebui sa mananci ca sa iti mearga mintea brici? Legatura...

Ce ar trebui sa mananci ca sa iti mearga mintea brici? Legatura dintre intestin si creier!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Statele Unite este in voga un curent care vizeaza tratarea bolilor neurologice prin grija acordata la ceea ce se intampla la nivelul microbiotei sau florei intestinale, cu alte cuvinte realizandu-se o legatura explicita intre intestin si creier, scrie 20minutes.fr.

Pentru neurologul american David Perlmutter, autor al cartii „Intestinul in ajutorul creierului”, este esentiala preocuparea fata de bacteriile din organism pentru evitarea depresiei, a sclerozei in placi, a bolii Alzheimer, autismului si altor boli. in afara de sfaturile clasice care recomanda consumul de alimente bio, evitarea produselor prelucrate, a conservelor, medicul enumera cateva alimente care protejeaza creierul pe termen lung.

Un prim grup este format din alimente „probiotice” sau care contin bacterii benefice. Sunt alimentele fermentate, indeosebi varza murata si produsele lactate cu bifidobacterii sau lactobacili din surse naturale. Potrivit doctorului Perlmutter, bacteriile joaca un rol multiplu in organism. „Ele mentin o stare buna a invelisului intestinal, echilibreaza PH-ul din organism, joaca rol de antibiotic, antiviral, regleaza imunitatea si controleaza inflamatiile”, afirma neurologul, care recomanda iaurturi, kefir (produs fermentat pe baza de lapte de capra), kimchi (produs traditional coreean din legume si ardei iute), varza murata si alimente marinate.

Pentru protejarea creierului se recomanda si alimente sarace in glucide, in contextul in care tendinta alimentatiei moderne este excesul de zahar si cereale. Doctorul Perlmutter afirma ca, „cu cat se consuma mai multe zaharuri, cu atat microbiota este mai bolnava…Trecand in secolul al XX-lea de la o alimentatie bogata in grasimi si in fibre la una bogata in glucide, oamenii au inceput sa sufere de boli ale creierului”. Astfel, un regim prea bogat in zaharuri si sarac in fibre ar mari riscul de permeabilitate intestinala, de perturbare a sistemului imunitar si de inflamare generala, care ar afecta si creierul. Alimentele indicate sunt legumele verzi, ceapa, rosiile, dovleacul, semintele de floarea-soarelui, proteinele (din oua, pesti salbatici, fructe de mare, carne de pasare si vita), zarzavaturi si condimente.