Acasă Stirile zilei Capsula Dragon s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationale

Capsula Dragon s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Capsula fara echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care avea ca misiune aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale (ISS), s-a conectat cu succes la avanpostul spatial, duminica, dupa o calatorie de 36 de ore.

Acostarea a avut loc duminica, la ora 11.14 GMT, dupa ce comandantul ISS, astronautul japonez Koichi Wakata, a folosit o macara robotizata pentru a conecta capsula la modulul Harmony de pe statie.

Proviziile si echipamentele din capsula vor fi descarcate luni.

Capsula Dragon a fost lansata vineri seara, cu ajutorul rachetei Falcon 9, de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida. Lansarea, care anterior a fost amanata de trei ori, a constituit si o oportunitate pentru compania SpaceX de a mai efectua un test in cadrul proiectului sau de dezvoltare a unei rachete reutilizabile.

Capsula avea la bord 2,2 tone de provizii, materiale, echipamente, combustibili. Printre acestea se numara o unitate de cultivare a legumelor in spatiu si un sistem de analizare a cauzelor pentru care sistemul imunitar al astronautilor slabeste in conditii de microgravitatie.

spacex
Dragon a fost prima capsula spatiala privata care s-a conectat la avanpostul orbital, prima lansare avand loc in 2012.

In baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, compania SpaceX trebuie sa efectueze in total 12 misiuni de aprovizionare a ISS, la bordul careia transporta alimente, apa, materiale pentru experimente stiintifice si diverse echipamente.

Capsula Dragon va readuce apoi pe Terra diverse materiale, inclusiv rezultatele unor teste stiintifice, in circa o luna.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.