Acasă Stirile zilei Capitala intra sub cod galben de furtuna! Scolile se inchid la ora...

Capitala intra sub cod galben de furtuna! Scolile se inchid la ora 17.00!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Capitala va intra sub cod galben de ploi in jurul pranzului, cu posibilitatea ca acestea sa capete aspect de furtuna spre seara si la noapte, a anuntat meteorologul Gabriela Bancila de la ANM in cadrul comandamentului de la Primaria Capitalei. Gabriela Firea, primarul Capitalei, ii roaga pe bucuresteni, avand in vedere avertizarile meteorologice, sa ramana acasa miercuri seara, daca nu au drumuri urgente. De asemenea, edilul a propus ca toate scolile din Bucuresti sa termine cursurile la ora 17.00.

ISMB va face o adresa catre toate scolile, prin care le va pune in vedere sa modifice durata orelor de curs si a pauzelor astfel incat cursurile sa se termine la 17.00.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, ii roaga pe bucuresteni, avand in vedere avertizarile meteorologice, sa ramana acasa miercuri seara, daca nu au drumuri urgente.

„As dori sa adresez o rugaminte bucurestenilor. Daca in aceasta seara nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, sa ramana acasa, pentru ca, dupa ora 20,00, vor incepe aceste fenomene meteo extreme, vantul care va avea aspect de vijelie si este bine sa ne protejam, chiar daca instituțiile statului iau toate masurile necesare in aceste situații”, a declarat Firea, la un comandament convocat la Primaria Capitalei.

„De asemenea, adresez rugamintea Inspectoratului scolar General sa ia legatura cu toate liceele, precum si cu scolile care au program dupa-amiaza pentru a vedea in ce masura elevii si liceenii pot sa ajunga mai devreme acasa astfel incat ora 20.00 sa-i prinda acasa si nu in autobuz, de tramvai sau pe strada”, a declarat primarul Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a propus ca scolile din Bucuresti sa isi incheie cursurile miercuri la ora 17:00, avand in vedere avertizarile meteorologilor cu privire la averse si vijelii.

„Pentru siguranta, eu inteleg ca de la ora 17.00 ar fi mai intelept sa se inceapa inchiderea cursurilor pentru a ajunge elevii acasa, pentru ca nu toti stau in proximitatea scolilor, exista si situatii in care transportul este putin mai departe de scoala, pentru a ajunge acasa”, a spus primarul Capitalei.

Anterior, Mihaela Ciho, Inspector scolar General Adjunct, afirmase ca a fost transmisa o nota de informare catre toate unitatile de invatamant din Bucuresti privind avertizarea meterologica.

„Este cunoscut faptul ca in Bucuresti practic sunt cuprinsi 250.000 de elevi si prescolari in invatamantul de stat si 30.000 de elevi si prescolari in invatamantul privat. Este foarte important sa luam toate masurile necesare pentru a asigura siguranta acestora. Avand in vedere informarea meteorologica de la aceasta ora, astazi vom lua masura analizarii in consiliile de administratie a unitatilor de invatamant care isi desfasoara activitatea in programul de dupa-amiaza, astfel incat cursurile sa se incheie cel tarziu la ora 10:00”, a spus ea.

Ciho a anuntat ca, in consiliile de administratie va fi modificat orarul, astfel incat elevii sa ajunga in siguranta. „Vom tine legatura cu domnii primari de la nivelul sectoarelor Municipiului Bucuresti si daca se impune suspendarea cursurilor, vom proceda conform legii”, a precizat Mihaela Ciho.

Firea a cerut, de asemenea, sa fie toaletati copacii, pentru a nu exista riscul ca acestia sau crengi sa fie doborate de vant, a cerut verificarea panourilor publicitare si a cerut politiei locale sa discute cu dirigintii de santier pentru a-si pune in siguranta utliajele si macaralele care ar putea crea probleme in cazul rafalelor de vant.

Proprietarilor de terase li s-a solicitat sa isi puna in siguranta clientii si sa aiba grija ca umbrelele sa nu se desprinda, la fel si acoperisurile.

in Bucuresti, in jurul pranzului vor incepe modificari ale vremii, iar dupa ora 18:00 vantul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind intre orele 20:00 si 3:00, cand vantul poate lua aspect de vijelie, cu viteze intre 55 si 65 de kilometri pe ora, avertizeaza meteorologii.

Precipitatiile vor fi de 25 de l/mp, putand sa ajunga in unele cartiere si la 35 l/mp, cantitati ce vor fi inregistrate pe o durata scurta de cel mult doua ore.

Vantul va mai avea intensificari pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge pana la cele mult 40 – 50 de km/ora.